nassa

Uzaylılara Altın Plak yollandığını biliyor muydunuz?

Amerikan hükumeti ve NASA tarafından uzaylılara “rock ‘n’ roll, dünya müziği ve klasik müzik ne menem bir şey, öğrensinler” düşüncesiyle altın plak yollandığını çok insan bilmez.

1977 yılında uzaylılara doğru gönderilen ve içinde farklı kültürlerin yöresel şarkıları, bazı konuşma ve ses kayıtları ve çeşitli klasik müzik eserleri ve parçalardan oluşan derleme dünya gezegeni uzaylılarına, yani bizlere de sunuluyor şimdi.

Altın plağın yolculuğunun 40. yıldönümü şerefine önümüzdeki yıl kara plak formatında basılan söz konusu çalışma 3 plaktan mütevellit.

Bu derleme, Boing Boing portalının editörü David Pescovitz tarafından başlatılan Kickstarter kampanyasının başarıya ulaşmasıyla birlikte “uzaylı insanların da dinlemesi için” piyasaya ilk kez sürülmüş olacak.

1977 yılında 12 kopyası basılan ve bunlardan bir kısmı an itibariyle Voyager 1 ve Voyager 2 isimli NASA’nın gönderdiği uzay araçlarında yer alan The Golden Voyager Record‘ın fiziksel baskısı üç plaklık bir derleme halinde olacak. Albümde Chuck Berry’nin “Johnny B. Goode” şarkısı; Bach, Mozart, Stravinsky gibi bestecilerin eserleri; Senegal, Avustralya, Bulgaristan gibi farklı coğrafyalardan yöresel şarkı ve enstrüman kayıtları; farklı dillerden kelimeler ve balinaların çıkardığı sesler gibi ilginç kayıtlar bulunuyor.

Uzaylıların eline hala geçmeyen altın plağın naylon baskısı en azından biz dünyalı uzaylıların kulak pasını silecek.

voyager-records-631-jpg__800x600_q85_crop

Paylaş

Similar Posts

Bir yanıt yazın