490 287 1

Türkçe rap’te neler oli?

Türkçe rap denilince hala birçok insanın aklına Cartel gelir, bazıları da buna Ceza, Sagopa Kajmer ekler.

Oysa Türkçe sözlü rap dünyasında boynuz kulağı çoktan geçti. Çoğu son bir iki yılda çıkmış (veya patlamış) inanılmaz güzellikte rap albümleri ve bunları yaratan deha sanatçılar var.

Dünyada da hiphop hiç düşmediği gibi yıldan yıla daha da güçleniyor. Hatta belki de en güçlü müzik akımı… Jay Z, Drake, Kendrick Lamar, Kanye West bu türü alıp yeni boyutlara taşıyan, hayırlara vesile olan kardeşlerimiz.

Türkiye’ye de Fuat, Allame, Cashflow, Kamufle, Şehinşah, Eypio, Ethnique Punch, Sansar Salvo, No.1, Kezzo, DaPoet, Tahribad-ı İsyan, Echo, 90 bpm, youtube videoları rekor kıran Heijan aklıma gelen kaliteli rapçilerden.

Ama geçen yıl çıkardıkları üç albümle gönül listemde ilk üçe giren üç kişi (grup) var ki, onları fotoğraflarla aktarmak istedim.

Ezhel, Ankaralı ama şarkı sözlerine bakınca İzmir’le de bir alakası olduğunu sandığım bir deha. Müptezhel albümünde Alo, Geceler, Şehrimin Tadı gibi ünlenen popüler şarkılar var. Küvet isimli bir şarkı gençliği, aşkı ve tutkuyu en hakiki haliyle yansıtıyor. Albümde favorim ise “Benim Derdim” adlı şarkı. Tek derdi ayrıldıkları sevgilileri veya terleyen elleri olan “saçma sapan” insanlara, dertlerin ne olması gerektiğinden bahseden bir rap zirvesi.

batıı

Anıl Piyancı ve Dj Artz’ın Batı Yakası adlı albümü, bir düzine rapçinin de omuz verdiği müzikal bir başyapıt. Bu gençler de İzmirli. “Adam Olmaz” sanırım Türkçe sözlü rap tarihinin en iyi şarkılarından biri, Bugün Biraz İçtim, Kötü Bir Gün, Keyif Pezevengi, Geçen Yıllar… Aslında tüm albüm çok başarılı.

Ve en son, gönlümün sultanı Gazapizm’den bahsedeyim. Lan bu da İzmirli. İzmir’de noli yahu?

Gazapizm’i “Sanki Bir Halkın” şarkısıyla tanımış ve çok sevmiştim. İlk albümü Yeraltı Edebiyatı, “İnsanlar Ölü”, “Kayıp Kelimeler”, “Kafam Karışıyor” gibi şarkılarla şaşırtmıştı.

geceler

Geçen yıl yukarıda fotosu olan “Bir Gün Her Şey” adlı albümü çıktı. Bu albüm sadece rap tarihinin değil, Türkçe sözlü müzikler tarihinin en iyi albümlerinden biri bence. Baştan aşağıya, tüm şarkılar mükemmel. Cashflow, Boykot Zeze’nin de katkıda bulunduğu “Zanı”, yıllardır Cartel’in “Hani Bana Para”sının oturduğu tahtı ele geçirdi. Ama dediğim gibi tüm albüm, 11 şarkının tamamı muhteşem. Hem sözler, hem müzik, hem de ruh hesabıyla.

Rap müzik iyi konsantrasyon istiyor, bu nedenle kulaklıkla dinlemenizi öneririm. Hızlı söylenen sözleri kaçırmanız doğal ama tüm şarkıların sözleri internette var.

Çoğu otuz yaşın altında olan bu modern dünya ozanları 2018’de umarım yeni yansımalarla bize akıl ve ruh şifaları üretirler.

Hepsine sonsuz şükran.

Paylaş

Similar Posts

Bir yanıt yazın