F8B247D3 19CC 4B2A 9CF8 73DB738F5CBE 1

İlk Türk Metalcilerinden Deli Ayhan’ın arkadaşı Teke-Can, Deli Ayhan’a ateş püskürdü: “Onun metalciliğini seveyim ben”

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Dedeler fena kapıştı… Teke Can: “Deli Ayhan hiçbir zaman metalci olmadı ki”

 

Deli Ayhan lakabıyla seksenli yıllar yerli metal aleminin dar ama nitelikli çevresinde konserlerin gediklisi olan Ayhan Cüreklibatur (56) ve arkadaşları birbirine girdi. Daha önce, 1983 yılında Türkiye’de heavy metalci olmanın her babayiğidin harcı olmadığını DeliKasap’a açıklayan ve karakolda polisin karşısında verdikleri “heavy-metal terör örgütü” pozunu dergimizde paylaşan Ayhan abiye cevap “eski kankası” Teke-Can abiden (Sancak) geldi. Eski arkadaşı için “Ucuz kahramanlığı bıraksın” diye konuşan Teke-Can (59), Deli Ayhan’ın evinde yıllar sonra, 1993 yılında çektirdikleri bir “nostalji” fotoğrafını da dergimizde yayınlamamız için bizlerle paylaştı. “Onun adı artık Dönek Ayhan, Deli Ayhan demeyin ona…” diyen Teke abimiz, bir hayli öfkeli…

Önce Ayhan abinin daha önce verdiği röportajda söylediklerini kısa bir hatırlatalım, sonra Teke abimiz neden bu kadar sinirlenmiş, ona da söz hakkı tanıyacağız… Tekrar abilerimizin seksenli yıllardaki hallerini bir hatırlayalım. Soldan sağa: Memlük Cem, Teke Can, Deli Ayhan. Sene 1983.

dedeeee

Ayhan abi, DeliKasap’ta yayımladığımız röportajında şunları aktarmıştı: Heavy metalin ilk çıktığı dönemlere dair “Kızım, o zamanlar biz bir avuç deli metalciydik, rockçıların öncü kuşağıydık” diyen Deli Ayhan, otuz gün polisin işkencesi altında heavy metale tövbe ettiğini, günümüzde artık Bon Jovi bile dinleyemediğini söylemişti.

“Bizi anarşist, terörist gibi televizyonlarda teşhir ettiler, mahallede yemediğim dayak kalmadı, lanet olsun müptezel Dave Mustaine’e, lanet olsun James Hetfield köpeğine” diyen Ayhan abi, AC/DC’nin meşhur gitarcısı Malcolm Young’ın vefatı sonrası Şenlikdede Camii’nde mevlüt okutmayı düşündüğünü, eski dostun asla düşman olamayacağını” da sözlerine eklemişti.

“Şimdiki gençlere çok kızıyorum” diyen Deli Ayhan, seksenli yıllarda polisin heavy metalcilere terörist muamelesi yaptığını, heavy metale bugün tövbe etmiş olsa da yine de o eski günleri özlediğini de iletmeden duramıyordu.

Hala sakladığı metalcilik günlerindeki fotoğrafını muhabirimiz Sümeyye’ye gösteren Ayhan Cüreklibatur, “şu ortadaki benim hemşo Teke Can Sancak, Sabotage adlı plağın hayranı olmasaydı belki de içerde bu kadar kalmazdık” diyerek eski kankasına hala sinkaflı küfürler yağdırmaya devam ediyordu.

Beyaz tişörtlü olan arkadaşları Memlük Cem Ali’nin (en solda) ise aralarındaki tek solcu olduğunu, belki de dayağı en çok onun hak ettiğini kaydeden Deli Ayhan, “Üzerinde Che Guevara baskılı tişörtü polislere Iron Maiden’ın solisti diye yutturdu” derken kahkahasını tutamamıştı. Metal dinlemeyi gördükleri polis işkencesi sonrası bırakmasının delikanlık ile bağdaşmadığını söylediğimizde ise Deli Ayhan sesini yükselterek suçu Metallica’nın “Load” albümüne yüklüyordu.

“Ya işkenceye bile katlanılır da… Siz bilmezsiniz, bizim zamanımızda Kill Em All, Master Of Puppets gibi fevkalade plaklar basarlardı. Ama Load albümüyle işi bok ettiler” diyen Ayhan abi, bugün hala Beyoğlu Balo sokakta esnaflık yapıyor. Bize peynir ikram etmeyi de ihmal etmeyen Ayhan Cüreklibatur “Artık Türk Sanat Müziği dinliyorum” diyordu (aşağıda).

 Esnafa %c4%b0%c5%9fsizlik Maa%c5%9f%c4%b1 2017 1

Şimdi gelelim Teke Can abiye… İlginç bir karaktere benziyor Teke abi, buluşmamıza motosikletle geldi. “Can abi,” diyoruz karizmatik, yaşlı ama hala dinç görünümlü abimize, “Neden Ayhan abiye kızdın, neler söylemek istersin?”

“Kızım öncelikle tüm rockçıları, metalcileri selamlıyorum anladın mı… Heavy metal bir yaşam tarzıdır ve ben on yedisinde ne idiysem şimdi altmış yaşıma merdiven dayadım anladın mı, hala heavy metalden vazgeçmedim, vazgeçmem de… Dönek Ayhan’a da buradan sesleniyorum (Sesini yükseltiyor):

“SEN O ZAMANLAR DA METALCİ OLMADIN, SEN JULIO IGLESIAS’I SAVUNUYORDUN! SEN WHİTNEY HOUSTON’LARI SAVUNDUN!!! DÖNEKLİK YAPIYORSUN KOCA AYHAN!!!”

(Teke Can abiyi sakinleştirmeye çalışıyoruz. Sohbetimiz sokakta ve akşam saatlerinde gerçekleştiğinden biraz işkilleniyoruz) “Abi, biraz sakin…”

“AYHAN SEN DÖNEKSİN! YAPTIKLARINDAN PİŞMANSIN! ZAVALLI DURUMDASIN!”

“Teke abi, seksenli yıllarda metalci olmak nasıldı, bize biraz o müthiş eski günleri anlatır mısın?”

“Bu Ayhan o zamanlar hippiydi hippi! Çıkmış eski metalciyim diye konuşuyor. Ne metalcisi yahu. Memlük ile ben tamam, biz metalciydik. Ama bu tontik, Julio Iglesias dinlerdi, en sert dinlediği de BB King’ti. Belgelerde fotoğraflarda hepsi var işte… Bir de şunu söyleyeyim. Bana iki bin Lira borcu var, hala ödemedi.”

(Aşağıdaki 1993 yılında çekilen fotoğrafta Teke Can abinin -ortada, şapkalı- iddialarını dayandırdığı belge olarak sunduğu Julio Iglesias plağı hakikaten de net olarak görülüyor. BB King plağı da ayan beyan ortada. O dönemdeki yobaz metalcilik, bu tip grupların dinlenmesine şiddetle karşıydı. Bu açıdan Teke abimizin iddiaları yer yer inandırıcı gelse de yine de huysuz ihtiyarın geçirdiği öfke nöbetleri bizi biraz endişelendiriyordu.)

metalle mucadele 2 1

“Tamam abi ama adama hakaret etmeyelim! Ayıp oluyor… Sonuçta yaşlı başlı adamlarsınız…”

“ALÇAK! PUŞT! Bi tane çakacam kel kafasına… Dombili dönek ya… Neden döndüğünü falan da anlatayım ha… Size demiş ya yok işkenceden tövbe ettim falan… Palavra. Bi kere bu çakal karı kız ortamı vardır diye girdiydi aramıza. Hatta o işkencelere bile ‘belki bi ekmek çıkar’ diye katlandıydı.”

“Hmm… Anladım. Çıkmadı mı ekmek?”

“Yok be kızım, o zamanlar manitacılık falan nerdeee? Erkekler hamamı gibiydi bizim rock ortamı seksenlerde. Şimdi biraz değişti tabii… Artık kızlar da geliyor konserlere. Mis.”

“Peki Can abi, yalnız şunu da söylemeden edemeyeceğim. Tüm bu anlattıklarınız Ayhan abiye bu kadar öfkelenmenizi gerektirmez ki…”

“Ya evladım nasıl öfkelenmeyeyim. O şişko kel orada demiş ki, aramızdaki tek solcu Memlük’tü. Bu bana en büyük hakarettir. Çünkü ben de solcuydum. Hala solcuyum. Ben Konak meydanında “BURAYA ECEVİT’İN KUŞUNU UÇURMAYA GELDİM!” diye haykırmış adamım yetmişlerde. Sen ne diyosun!”

Daha fazla Teke abimizi yormadan vedalaşıyoruz. Abimiz kendisine hediye ettiğimiz DeliKasap’la poz verirken gururluydu. Umuyoruz ki bu kızgınlık hali sona erer ve eski dostlar tekrar barışır… Teke Can abimizin ise 2020 yılındaki hal-i pür melali aşağıdaki gibi… Hala sert… Hala öfkeli…

isocan

https://www.delikasap.org/2017/11/23/ilk-turk-metalcilerinden-deli-ayhan-buyuk-acilar-cektik/

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Paylaş

Similar Posts

Bir yanıt yazın