1425236C 4564 4D18 A11D E1D913B5677F

The Big Teutonic Four: Sodom

1981 yılında gözlerini açan Alman Thrash/Black grubu Sodom, 1984 yılında çıkan In the Sign of Evil isimli 5 parçalık bir EP albümü ile piyasaya giriş yapmıştır. Thrash Metal rüzgarlarının başta Almanya olmak üzere tüm Avrupa’da yayılmaya başladığı bir dönemde çıkan bu EP, tüm metal severler tarafından hoş karşılanmıştır. EP’de yer alan “Outbreak Of Evil” adlı parça, grubun genel kitlesi tarafından beğenilmiş ve Sodom grubunun ilk hit’i olmuştur. Ayrıca yayımlanan bu EP, Black Metal severler tarafından ilk kuşak Black Metal albümlerinden biri olarak görmüştür. Sodom, 1986 yılında Obsessed by Cruelty isimli ilk albümleri ile Alman müzik piyasasında ismi duyulan gruplar arasında girmiştir. 

mania perse

1987 yılında ikinci albümleri Persecution Mania’yı yayımlayan Sodom, amatör yapılarından ayrılmış kendilerine özgü tarzlarını yaratmışlardır. In The Sign of Evil EP’sinde yer alan “Outbreak Of Evil” adlı parça bu albümde tekrardan ele alınmış ve Motörhead’in parçası olan Iron Fist, Sodom tarzı ile bu albümde yerini almıştır. 

1989 yılına gelindiğinde Sodom, Agent Orange’ı yayımlamıştır. Albümden; Agent Orange, Ausgebombt, Baptism of Fire, Tired and Red ve Remember the Fallen gibi hit şarkılar yer almaktadır. 1989 yılına damgasını vuran ve grubun dünya çapında tanınmasını sağlayan bu albüm, halen gelmiş geçmiş en iyi Thrash Metal albümleri arasında gösterilmeye devam etmektedir ve Sodom’un en çok satılan albümü konumundadır. Aynı yıl içerisinde Sodom hız kesmemiş ve Ausgebombt adlı 3 parçalık bir maxi single yayımlamıştır. Single’da Agent Orange albümünde yer alan Ausgebombt adlı parçanın Almanca versiyonu ve yine aynı albümden Incest adlı parçanın yeni bir yorumuyla karşımıza çıkmışlardır.

 

90’lı yılların başında Better off Dead isimli yeni bir albüm yayımlayan Sodom, bu albümle Agent Orange’da gördüğü kadar ilgi görmemiştir. Better off Dead’in başarısızlığının ardından aynı yıl içinde bir EP yayımlamışlardır ve The Saw Is the Law isimli bu EP, 3 parça içermektedir. Bunlar; Better off Dead albümünde yer alan The Saw Is The Law adlı parçanın yeni yorumu, aynı albümden Tarred and Fearhered adlı parça ve The Kids Wanna Rock adlı cover çalışmalarıdır. 

tapppp

1992 yılında yayımlanan Tapping the Vein albümü sayesinde Sodom, Better off Dead’den aldığı tepkileri düzelmiş ve aradan geçen bir yılın ardından 1993 yılında Aber Bitte mit Sahne adlı 4 parçalık bir EP yayımlamışlardır. Bu EP’de yer alan ilk parça, EP ile aynı zamanda EP’ye adını veren Aber Bitte mit Sahne adında o yıllarda Almanya’da hit olmuş bir pop şarkısının Thrash Metal versiyonudur. Diğer 3 parça ise Sodom tarzında yeni çalışmalardır. 

1994 yılında yayımlanan 6. Sodom albümü olan Get What You Deserve, grubun severleri tarafından oldukça beğenilmiştir. 44 dakikaya 16 parça sığdırılan bu albüm, Sodom’un en uzun parçaya sahip ilk albümü olmuştur. Albüm hakkında yapılan röportajda grubun kurucusu Tom Angelripper; “Bence en iyi albümümüz Agent Orange değil Get What You Deserve idi” açıklamasında bulunmuştur. Aynı yıl içinde Marooned isimli ikinci live kayıt albümü yayımlanmıştır. Intro dahil 23 parça içeren bu albümün toplam süresi 77 dakikadır. Outbreak Of Evil, Agent Orange, Ausgebombt, Tarred and Feathered, Remember the Fallen, Tired and Red ve Freaks of Nature gibi bütün Sodom hitlerine albümde eksiksiz olarak yer verilmiştir. 

95 yılının sonlarına gelindiğinde Masquerade in Blood albümünü yayımlamışlardır fakat bu albüm diğer albümlerle kıyaslandığında daha sönük bir Sodom albümü olarak değerlendirilmiş ve beklenen ilgiyi görememiştir. İki yıl aradan sonra 1997’de Sodom, yayınladığı Til Death Do Us Unite albümüyle tekrardan piyasada yükselişe geçmiştir. 

1999’da Code Red ve 2001’de M-16 albümlerinin yayımlanmasının ardından stüdyo albümlerine kısa bir ara veren Sodom, 2003 yılı sonlarında On Night in Bangkok adlı üçüncü canlı albümünü, 2005 yılında ise Lords of Depravity Pt. I adlı DVD’lerini, 2006 yılına gelindiğinde ise kendi adlarını taşıyan Sodom albümünü yayımlamışlardır.

2007’de yayımlanan The Final Sign of Evil isimli albüm ile yollarına devam eden Sodom, In War and Pieces (2010), Epitome of Torture (2013) ve Decision Day (2016) albümleriyle müzik kariyerlerini taçlandırmayı başarmışlardır. Geçtiğimiz yıl yayımlanan Out of the Frontline Trench EP’leri ile günümüze kadar gelmeyi başaran Alman dört büyüklerinden Sodom, Thrash Metal camiasının vazgeçilmezleri arasında yerini korumaktadır.

DeliKasap 19. Yıl Koleksiyon Sayısı’nı sipariş vermek için;

Paylaş

Similar Posts

Bir yanıt yazın