unnamed 1

İnadına Barış, İnadına Sevgi, İnadına Aşk

Dünyada Rock ve Metal severler sevdiği birçok müzisyeni erken ebediyete uğurlamanın acısını fazlasıyla yaşadı ve ölümlerini erken olarak nitelendirdiğimiz isimler arasında kimler yok ki? Peter Steele’den Jim Morrison’a, Paul Gray’den Dave Williams’a, Chuck Schuldiner’dan Quorthon’a, Cliff Burton’dan Dimebag Darrel’a daha nice çok değerli müzisyeni genç yaşta ebediyete uğurladık ve şarkılar eksik kaldı bizler için. Türkiye’de de yine bu denli büyük kayıplarımız oldu maalesef, Kamil Özaydın (Whisky), Gencar Özcan (Del Toro), Ercan Birol (Devil), Gökhan Semiz (Vitamin), Yavuz Çetin, Kazım Koyuncu ve Barış Akarsu bu isimler arasında, onları da çok erken yitirdik. Erken yitirdiklerimiz sadece Rock veya Metal alanında değil, aynı zamanda 90’lara Pop Müzik dalında güzel eserler kazandırmış Ajlan Büyükburç ve Kerim Tekin’i de burada anmamız gerek. Evet, her kayıp çok erkendi bizim için ve belki de en üretken olacakları, oldukça etkili eserler koyacakları ve her şeyden de öte yaşayacakları onca güzellik varken, maalesef ki onların da elinde olmadan bu dünyaya erken yaşta veda ettiler. Şu ana kadar bahsettiğimiz ve elbette bu yazıda adı geçmese de erken yitirdiğimiz ve çok sevdiğimiz tüm Rock müzisyenlerimizi saygıyla ve anıyor ve 28 yaşında, daha yolun çok başındayken bu dünyaya veda eden sevgili Barış Akarsu’nun kısa süren yaşamını ve Rock müzik adına yaptıklarını elimizden geldiğince sizlerle paylaşmak istiyoruz. Kendisini vefatının 13. yıl dönümünde bir kez daha saygıyla ve özlemle anıyoruz.

EW dlYjXsAMPq5O

AMASRA’NIN HIRÇIN DALGASI BARIŞ AKARSU

Ülkemiz Rock Tarihi’nin 2000‘li yıllardaki sahnesinde solo bir sanatçı olarak kendine özel bir yer edinen ve toplumun hemen her kesiminde büyük bir sevgiye karşılık bulan Barış Akarsu,  29 Haziran 1979 yılında Amasra’da hayata merhaba dedi. İsminin Barış olması tesadüf değildi elbette, babası bu ismi ona vermişti ve ömrü boyunca bu ismi her yönüyle fazlasıyla taşıdı bu güzel insan. Çocuk yaşlarında müziğe olan ilgisi belliydi ve ilk olarak ilkokul yıllarında blok flüt çalmaya başladı. Aynı zamanda spora da ilgisi de vardı ve Amasra Yelken Kulübü’nde profesyonel olarak yelken sporu ile ilgilendi. Amasra’ya gelen müzisyenlerin onu etkilemesi gitara olan hevesini artırmıştı. Onlardan çalmayı öğrendiği gitar ve mızıkası elinden düşmez olmuştu. Kumsalda arkadaşlarıyla bir araya gelirler ve Barış onlara hem çalar hem de söylerdi. Çocukluğunda evlerinde en çok dinlenen sanatçılar Cem Karaca ve Ruhi Su’dur. Bu isimler genç müzisyende ayrı bir yerde durur fakat o esas anlamda etkilenim alanlarını 80’li yılların Hard Rock ve Heavy Metal gruplarından alır. Iron Maiden, Guns N’ Roses, Steelheart, Bon Jovi, Metallica gibi daha nice isim onu çok etkilemiştir.

0

Bir süre sonra gitarını alıp farklı illere müzik yapmaya giden genç rocker, 2014 yılında Akademi Türkiye yarışmasına katılır. Bu yarışmaya katılma sebebi isminde akademi kelimesi geçmesindendir çünkü kendisini geliştirmek ve bir müzisyen olarak amacına ulaşmak ister Barış ve nitekim bu yarışmada çok sevilir ve yarışmayı birinci olarak tamamlar. Bu yarışma sonrası henüz albümü olmamasına rağmen ülkenin birçok ilinde 200’e yakın konser gerçekleştirir. Bu süreçte İstanbul’a yerleşen sanatçı aynı zamanda ilk albümü için de çalışmalara başlar. Merakla beklenen ilk albüm 31 Aralık 2004’te Serdar Öztop’un prodüktörlüğünde yayımlanır. Albüme adını veren Islak Islak, büyük usta Cem Karaca’nın şarkısıdır ve bu çalışma Barış’ın kendine has yorumu ile bir kez daha çok sevilmiştir. İçinde oldukça güçlü şarkılar olan ilk albümde Islak Islak, Kimdir O, Amasra ve Mavi isimli şarkılara art arda klipler de gelmiştir.

akmdwlfn) | Twitter

Günden güne büyüyen Barış Akarsu sevgisi bazı kesimlerde ise saçma sapan içi boş tepkileri de beraberinde getirdi. Barış’ın bir yarışmadan çıkması onlar için bir suç gibiydi adeta, onun rocker kişiliği ve sert müziği bu kimseler tarafından görmezden geliniyordu. Oysa o dönemin Rock gruplarından bazıları sevgili Nejat Yavaşoğulları’nın deyimiyle uyduruk aşk şarkıları seslendirirken, Barış gayet sert sözlere sahip, Kimdir O isimli bir şarkı yapmış, üstüne bir de bu şarkıya klip çekmiş, savaş karşıtlığını ve dünyada yaşanan haksızlıkları adeta bu şarkıyla haykırmıştı. 2005 yılı Barış Akarsu için konserlerin de bol olduğu bir yıldı. Barışarock ve Zeytinli Rock Festivali gibi çok büyük iki festivalde sahne almıştı. Barışarock Festivali’nde konserin sonunda söylediği ‘’İnadına barış, inadına sevgi ve inadına aşk‘’ sözleri onun güzel yüreğini, görüşünü ve duruşunu açıkça ortaya koyuyordu. Evet, dünyanın en güçlü üç kuralıydı bu üç kelime ve dünyanın her şeyden daha çok bunlara ihtiyacı vardı. Barış Akarsu güçlü müzisyen kişiliğinin yanı sıra hayatta en çok sevdiği çocuklar için de mücadele etti. Birçok lösemili kardeşimiz için konserler yapıyor ve kardeşlerinin umudu oluyordu. Bir çocuğun gülmesi onun için çok önemli ve değerliydi, bunun için elinden geleni ardına koymuyordu adeta.

Elbette bir yandan da kariyerinin ikinci albümü üzerinde yoğunca çalışıyordu ve bu albümün tam da istediği gibi olması için büyük emek veriyordu genç müzisyen. Heyecanla beklenen ikinci albüm ‘’Düşmeden Bulutlarda Koşmam Gerek‘’ 2006 yılının Ağustos ayında piyasaya çıktı. 10 yeni şarkı ve bir coverdan oluşan albüm, ilk albüme göre daha sert bir sound’a sahipti. Bu albümle birlikte, onun çokça da iddia edildiği gibi bir popstar olmadığı net olarak bazı kimselerce anlaşılmıştı. Albümün ilk klibi yine tavrı oldukça sert bir şarkı olan protest ruhu yüze çarpan ‘’Vurdum En Dibe Kadar’’ isimli harika şarkıya çekildi. Klipte şarkı gibi sert ve etkileyiciydi. Albüm çok sevilmişti. İçinde Vazgeçme, Ben, Yeter Be, Yalan Dünya, Zümrüd’ü Anka gibi sert şarkılar vardı. Bu albümle aslında bir sonraki albümün de sinyallerini veren sanatçı, bir sonraki albümünde daha da Hard’n Heavy bir çalışmaya imza atacaktı.

Dg3GGa5WsAAWTB 1 1

Albümle gelen başarı ve müthiş Anki Fest performansı derken, bir yandan da onu çok ama çok daha farklı kitlelerin de sevmesine sebep olan Yalancı Yarim dizisi ile oyunculuğa da adım attı ve dizide Alfonso Tarık karakterini canlandırdı. Kimilerinin Alfonso’su olarak kalplerinde yerini edindi. İnsanlarla olmayı, onlarla vakit geçirmeyi, sevmeyi ve sevgiyi çok seviyordu genç müzisyen. En çok inandığı şey buydu bu hayatta. Kedisine, ailesine ve onu seven herkese büyük bir özveri ile davranıyordu. Bir Rock müzisyeni olarak şarkılarıyla eleştirilerini yapıyor ve sözünü asla sakınmıyordu. Barışarock Festivali’nde Coca Cola’yı protesto ediyor, konserlerinde hep barış ve sevgiden bahsediyor, ona ihtiyacı olan kardeşlerinin hep yanında oluyordu. O gerçek bir rockerdı en çok Rockstar filminden etkilenmişti ve kafayı taktığı Steelheart’ın Shes’s Gone şarkısı yaşamında ona büyük bir ilham kaynağı oluyordu.

ayrılıkzamansızgelir 1

Yapacakları çok şey vardı ve sevgili Hayko Cepkin’inin de belirttiği üzere ‘’yaşasaydı Rock müziğin en iyilerinden’’ olacak, nesillerden nesillere çok daha fazla eser bırakacaktı. 29 Haziran 2007 tarihinde Bodrum’un Torba kavşağında bir trafik kazası geçirdi, hem de 28. Yaş gününde… Hastaneye kalbi durmuş bir vaziyette gelmiş olmasına rağmen acil serviste yapılan müdahalelerle kalbi yeniden atmaya başladı, sevenlerini ve hayatı bırakmak istemezdi o. Ardından hepimiz ondan gelecek güzel haberi bekledik hep, çünkü onun hayata, insana ve doğaya olan sevgisini ve aşkını çok iyi biliyorduk, beş gün boyunca uykusuzca geçen yoğun bakım süreci sonunda 4 Temmuz 2007 maalesef sarsıcı bir haber aldığımız gün oldu. Çok sevdiğimiz, müziğine ve kişiliğine aynı zamanda duruşuna hayran olduğumuz Barış’ımız çok sevdiği bu dünyaya ve bizlere veda etti. Onu hiç unutmadık ve asla da unutmayacağız; çünkü biliyoruz Barış gibiler binde bir gelir bu dünyaya… Onun anısına, bıraktığı tüm güzelliklere her zaman sahip çıkmaya devam edeceğiz. Evet, her ölüm çok erken ölümdür ama Barış’ın gidişi gerçekten çok ama çok erkendi. Özlüyoruz hem de çok özlüyoruz. Bugün vefatının 13. yıl dönümü ve onu bir kez daha saygıyla ve derin bir özlemle anıyoruz. Bıraktığın her şey yarınlara ışık tutmaya devam edecek, bundan zerre şüphemiz yok güzel insan ve dediğin gibi “İnadına barış, inadına sevgi ve inadına aşk.” Daima!

BARIŞ AKARSU ‘’Albümler’’

Islak Islak (2004)

Düşmeden Bulutlarda Koşmam Gerek (2006)

Ayrılık Zamansız Gelir (DVD/CD-2008)

Not- Ayrılık Zamansız Gelir Barışın Yalancı Yarim dizisinde seslendirdiği şarkılardan ve özel bir belgesel’in DVD’sinden oluşuyor.

KİTAP

Barış Akarsu’lu Yıllar (Metin Sözüçetin)                                                                                                             

DeliKasap 19. Yıl 666+1. Koleksiyon Sayısı’na sipariş vermek için;

Paylaş

Similar Posts

Bir yanıt yazın