baba nikkeev

Nick Cave ve Warren Ellis’ten Yeni Albüm: Carnage

Nick Cave ve Warren Ellis 25 Şubat’ta yayınladıkları yeni albümleri Carnage ile güzel bir sürpriz yaptı. Aslında Nick Cave, Warren Ellis ile yeni bir albüm kaydettiklerini Ocak ayında duyurmuştu ama albümün ne zaman yayınlanacağı belli değildi. Şimdilik sadece dijital platformlarda dinlenebilen albüm 28 Mayıs’ta CD ve plak olarak da satışa çıkacak.

Carnage, hayranların umduğunun aksine bir Bad Seeds albümü değil ama grubun uzun yıllardır önemli üyelerinden biri olan ve daha öncesinde Nick Cave ile birçok projede birlikte çalışan Warren Ellis ile kaydedildi. Aynı zamanda ikilinin daha önce yaptığı albümlerden farklı olarak soundtrack olmayan ilk albümleri.

Pandemi koşullarında kaydedilen Carnage, Nick Cave’in betimlemesiyle “toplumsal bir felaketle bütünleşik, acımasız olmasına rağmen çok güzel” bir albüm. Cave’in, hayran mektuplarına yazdığı cevaplarda albümün nasıl oluştuğuna dair birçok ipucu mevcut. Şarkılar, sahnede olmanın yarattığı hisse duyduğu özlemden doğmuş. “Karantinanın ve güncel olayların getirdiği panik ve cinnetin telaşı yanında, huzurun, dinginliğin ve umudun bahşettiği şefkatli anları da yakalayan şarkılar” bunlar.

Cave, başka bir mektupta (https://www.theredhandfiles.com/how-is-your-lockdown/) canlı müzik yapamamanın kendisi için bu kadar zor olacağını tahmin edemediğini söyleyerek sahnede olmaya korkunç bir özlem duyduğunu ve hayatının yarım kaldığı hissinden bir türlü kurtulamadığını belirtiyor. Diğer yandan izolasyon Cave için yeni bir şey değil. Daha önceleri kendisini çok defa insanlardan uzaklaştırdığını hatırlatıyor. Pandemi sürecinde okuyup yazarak, balkonunda oturup düşüncelere dalarak ilham bulmuş. Aslında albüm yapma gibi bir fikri yokken albümün gökten düşen bir hediye gibi kendi kendine ortaya çıktığını anlatıyor.

Warren Ellis ise Carnage’ın ortaya çıkışını, iki adamın bir odada oturup risk alması ve olacakları akışına bırakması olarak tanımlıyor: “Yoğun bir yaratıcılığın hızlandırılmış süreciydi. İlk iki buçuk günde sekiz şarkı iyi kötü ortaya çıkmıştı. Bunun üzerine ‘hadi bir albüm’ yapalım dedik. Öyle önceden tasarlanmış bir şey değildi.”

154260324 3023412911220914 7336965104153399793 n

Albümde Ellis on bir farklı enstrüman çalarken Cave de piyano, synthesizer ve perküsyonun başına geçmiş. Ayrıca “Old Time”ın davullarını Thomas Wydler çalmış. Albümün sound’u Ellis’in loopları ve yaylı aranjmanları etrafında şekillenmiş.

Rolling Stone’dan Kory Grow’un dediği gibi, albümde umutsuz şarkı sözlerine kasvetli ve monoton müzikler eşlik ederken “White Elephant”ın sonunda olduğu gibi umutlu sözlerle birlikte müzik de mutlu bir hale dönüşüyor. Bu açıdan baktığınızda şarkıların değişen ruh hallerinin dinleyicide bıraktığı büyük etkiyi anlamlandırmak da daha kolay oluyor. Örneğin albümü ilk dinleyişimde “White Elephant”ı çok sıkıcı bulup bitmesini beklerken “The time is coming, the time is nigh” dizeleriyle birlikte şarkı aniden bambaşka bir şeye dönüştü. Albümün başlarındaki o karanlık hava da ilerleyen şarkılarla, arada da olsa, umutlu bir hale dönüşüyor. Ama en nihayetinde Nick Cave albümün son şarkısını “What doesn’t kill you just makes you crazier” dizesiyle noktalayarak “seni öldürmeyen şey güçlü kılar” demek yerine “seni öldürmeyen şey seni daha da çıldırtır” diyerek bizleri acı gerçeklerle yüz yüze bırakıyor.

Fotoğraf: Joel Ryan

DELİKASAP’I DESTEKLEYİNİZ DeliKasap Dergi’ye vereceğiniz her destek, daha kaliteli video içerikler, belgeseller, özel röportajlar, basılı dergiler, anlamlı etkinlikler ve daha nitelikli yayınlar yapabilmemize katkı sunacak. DeliKasap Dergiyi destekleyiniz. Bağımsız yayıncılığa güç veriniz. DeliKasap Dergi basılı ve dijital yayınlarımıza abone olabilir, bizleri patreondan destekleyebilir ya da koleksiyon sayılarımızı ayrı ayrı edinebilirsiniz:

Paylaş

Similar Posts

Bir yanıt yazın