Avustralya Çöllerinde Bir Vaha

King Gizzard & The Lizard Wizard grubunu geçen sene Spotify’da keşfemiştim. İlk dinlediğim anda fark ettim ki müziğinin içine çeken ve insanı farklı devr-i diyarlara götüren bir gruptu. Kendime King Gizzard & The Lizard Wizard grubunu neden bu kadar geç keşfettiğim için kendime kızmıyor da değilim.  Flying Microtonal Banana albümünü baştan sona sanırım bir ay boyunca hiç durmadan dinlemiştim. Özellikle o albümündeki Anadolu ezgileri ile harmanlanmış Neo-psychedelic Rock tarzı ile beni kendilerine hayran bırakmışlardı. Albümde Sleep Drifter, Billabong Valley ve Nuclear Fusion parçaları benim açımdan öne çıkan müziklerdi. Grubun müziklerindeki mikrotonal perdeye sahip gitarların yanında vokal melodisi de benim dikkatimi çeken bir diğer unsurdu. Mikrotonel gitarın üstadı olan Tolgahan Çoğulu’nun sunumunda duyduğuma göre bağlamadaki gibi ek perdeyi 2/3’lük kısmına koyarken onlar tam ortaya koymuşlar. Sleep Drifter parçası işte bu yüzden Kara Toprak parçasından yorumlanmış gibi geliyor. Nuclear Fusion’da ise size Hardal, Bunalımlar, Moğollar gibi Türk gruplarını hatırlatacak armoniler var. Müziğin sınırlara ait olmadığını Avusturalyadan çıkıp tüm dünyaya bir kez daha göstermişlerdir. Müziklerinde Anadolu ezgilerini takip ettiklerini ve Erkin Koray, Selda Bağcan ve Barış Manço’nun ilk döneminden parçalarını konserlerde seyircilere de dinlettiklerini kendileri de söylüyorlar. Kim ne derse desin Anadolu kültürünü bu kadar dışarıdan inceleyip bu kadar bize yakın eserler çıkarmaları büyük bir başarı, bu açıdan bile bir kez dinlenmeyi muhakkak hak ediyorlar. Garage Rock’tan Progressive Rock’a oradan Psychedelic Rock’a o kadar güzel harmanlamışlar ki dinleyenleri farklı yönlerden doyuma ulaştırıyolar.

Müzik kariyerleri 2015 ile başlayan grup; müziğin yeni arkayit haline karşı çıkıp bayağı paldır küldür farklı tatlardan ve kültürlerden Rock müzik ve Psychedelic Rock üreten; taze, sıcacık aynı zamanda da hep üretmek isteyen; dinleyenlerin kulaklarından beyinlerine enfes tınılar ile iz bırakıyor. Müzikleri dinlerken İngilizce sözleri olan bir türkü dinliyormuş gibi hissediyorsunuz çoğu zaman. Avustralya Rock demişler ama bu bildiğiniz bizim Anadolu Rock… Birçok kültürden harmanladıkları melodiler ve alt yapılarla üretken bir grup King Gizzard &The Lizard Wizard, üstelik nefis bir enerjileri var.

Hiç ara vermeden albüm çıkaran grup ve her albümlerinde bir müzik evreninden diğerine atlıyor. Rock’tan Progressive Rock’a oradan Psychedelic Rock, oradan metal müziğe zıplıyorlar ve her albümlerinde kendilerini dinletmeyi başarıyorlar. King Gizzard & The Lizard Wizard son 2 yılda 7 albümle dinleyicinin karşısına çıkmıştır. 2019 yılında Thrash Metal çok öksüz kalmış diyerek bir de onu deneyen King Gizzard & The Lizard Wizard, bunda da gerçekten başarılı olmuştur. Albümü King Gizzard & The Lizard Wizard’ın geçmiş albümlerinden farklı olarak daha sert tınılarla Thrash ve Heavy Metal arasında dans ediyor. Infest The Rats’ Nest albümü son yıllarda dinlediğim metal albümleri içerisinde en kalburüstü albümlerden biri olduğu ise şüphe gütmüyor. Albümün genel uzunluğu kıvamında olmasına rağmen ben her dinlediğimde hiç bitmesin istediğim için çok çabuk bitmiş hissiyatında bırakıyor beni. Albümde benim kulağıma hoş gelen parçalar: Planet B, Superbug, Hell, Organ Farmer oldu. Yeni şeyler denedikleri bir albüm olmuş buna rağmen yürüyüşler hakikaten çok güzel yapılmış. Thrash & Heavy Metal denemelerine rağmen yine kendi özlerinden kaymadıkları aşikâr. Benim gibi bu türleri hala severek dinleyen insanlar için hem bu grubun diğer albümleri hem de bu albümü keyifli bir müzik ziyafeti çekmek için iyi bir fırsat diyebilirim. Vokal teknikleri açısından Lemmy ve James Hetfield’ın gençlik dönemlerindeki sert vokali anımsattı. Infest The Rats’ Nest albümde hem gitarların hem de baterinin yürüyüşleri gerçekten çok başarılı.

Benim açımdan üstlendikleri Thrash Metal’i yeniden gün yüzüne çıkarma çabaları takdire şayan son yıllarda çıkan Thrash Metal albümleri geçmişin tekrarı gibi olmasına rağmen King Gizzard & The Lizard Wizard buna dur diyerek yeniden o kültüre nefes aldırdı diyebilirim. Son zamanlarda çölleşen müzik piyasasına karantinanın iyice tuz biber olduğu şu dönemde, Infest The Rats’ Nest albümü ile King Gizzard & The Lizard Wizard Avustralya çöllerinde görülen bir vaha gibi, güzel insanlara Anadolu topraklarından çok selamlar.

                                                             
Infest The Rats’ Nest tracklist:

1. Planet B
2. Mars For The Rich
3. Organ Farmer
4. Superbug
5. Venusian 1
6. Perihelion
7. Venusian 2
8. Self-Immolate
9. Hell

DeliKasap 666+2. Sayı ön siparişe açıldı. Metallica’nın
kapağını süslediği sayıya ön sipariş vermek için tıklayınız.

Paylaş

Önerilen Haberler

Bir yanıt yazın