En yumuşak Pop-Rock’ından en ölümcül Black Metal’ine: 90’lı Yıllar İz Bırakanlar

Doksanlı yıllar zaman tüneline iz bırakan albümleri Gökhan Toker kaleme alırken aralarda garnitür niyetine Delikasap TV muhabirlerinin adı geçen gruplarla yaptıkları sürpriz video-röportajları da sizlere sunarak lezzetli bir okuma-izleme deneyimi sunmak istiyoruz; afiyet olsun!

Merhaba Dostlar,

90’lı yıllar Türk Rock Müziği’nin çeşitli türleri dahilinde zirvesini yaşadığı yıllar olarak bilinir. Yerli grup ve müzisyenlerin efsane albümleri bugün o dönemi yaşayan ben ve benim gibi birçok rock ve metalsever tarafından özlemle anılmaktadır. Bu dönemde sadece yerli piyasada değil dünya açısından da önemli gelişmeler olmuştur. Guns’n Roses, Bryan Adams, Metallica, Iron Maiden ve Rolling Stones gibi devlerin konserleri gerçekleşmiş ve Rock dinleyicileri hayalini kurduğu efsane isimleri canlı canlı izleme şansı bulmuştur. Türkiye’nin ilk fanzinleri, bu müziğin kültürünü yaşayan ve yaşatan Şebek, Non Serviam gibi dergiler ve elbette nice önemli konser. Bunun yanında milenyuma bir kala yaşanan ve içinde birçok saçmalığı barındıran Satanizm olayları, evet sevgili Güven Erkin Erkal’ın dediği gibi “ilginç yıllardır şu doksanlar”, ama “iyi ki yaşamışım, iyi ki yaşamışız” dediğimiz yıllardı. Şimdi sizleri o yılların efsane albümleri ile 90’lı yıllara geri götüreceğiz hazır mısınız? Haydi o zaman başlayalım.

Bulutsuzluk Özlemi – Yaşamaya Mecbursun (1995)

Efsane grup 16 Haziran 1995 günü Açık Hava Tiyatrosu’nda verdikleri  ve fişsiz şekilde icra ettikleri o muhteşem konseri kaydedip aynı yıl Ada Müzik etiketi ile ‘’Yaşamaya Mecbursun’’ ismi ile yayınladı. Grubun zaten kitlesi vardı fakat bu albümle çok daha fazla büyüdü. Bu albümden klipler yine aynı konserden görüntüler eşliğinde “Sözlerimi Geri Alamam” ve albüm ile aynı ismi taşıyan “Yaşamaya Mecbursun” isimli çalışmalara çekildi. Ve bu şarkılar o gün bugündür Türkçe Rock Müziğinin marşları oldu. İşte bu albüm de 90’lı yılların Rockseverleri için hep özel olarak kaldı.

Whisky – Güneşin Tahtı (1996)

Ülkemizin ilk Heavy Metal gruplarından Whisky, vefat eden efsane gitaristleri Kamil Özaydın’a adadıkları Mega Müzik’ten yayınlanan ‘’Güneşin Tahtı’’ isimli albümleriyle o yıllarda bütün sert müzikseverlerin gönlünde taht kurdu. Albümün klip şarkısı ‘’Yak Bizi’’ sadece o yılın değil tüm zamanların en sevilen yerli rock şarkılarından biri oldu. Onun dışında Yabancılar, Mavi ve Köşe Başı Dramı bu albümden öne çıkan şarkılar oldu.

Kramp – İstanbul Sokakları (1998)

Hard Rock tarihimizin en önemli gruplarının en başında hiç şüphesiz Kramp gelir; ilk önce demolarıyla bizleri mest eden grup, ilk albümü “Lan N’oldu” ile zaten bizleri derinden sarsmıştı, fakat Ahmet Karaferya’nın ortalığı inleten eşsiz sesiyle solist olduğu ve yine Ada Müzik’ten yayınlanan ikinci albümleri İstanbul Sokakları ayrı bir efsane olarak Türk Rock Tarihimiz’e kazındı. Albümün çıkış şarkısı bir Nuri Kurtcebe eseri olan ve daha evvel Erkin Koray tarafından da seslendirilen “Tek Başına” o dönem ortalığı yıkmıştı. Öyle bir albümdü ki, dinlenmez yaşanır cinsten bir çalışmaydı.

Diken – Hedef Büyük (1998)

Yerli Heavy Metal’in bana göre en sevilen albümlerinden biri desek abartmış olmayız. Zihni Müzik etiketiyle yayınlanan ilk Diken albümü Hedef Büyük çıktığı  yıl Heavy Metalseverler tarafından büyük bir ilgiyle karşılandı ve ileriki yıllarda kült olarak anılan bir çalışma oldu. Ülkemizde yayınlanan ilk Power Metal albümlerden olarak da anılan çalışmada Öğret Bana, Sana İhtiyacım var, Önderim Ben gibi klas şarkılar yer alıyordu.

Objektif – Tımarlı Hastane (1990)

Hard Rock tarihimizin efsane grubu Objektif kendi deyimleriyle Halk Rock olarak tanımladıkları her albümüyle bu listeye girer elbette, fakat grubun 1990 yılında piyasaya çıkan albümü gerçekten sevenlerinde ayrı yerde durmaktadır. Dünya, Fahişe, Gölge ve albüm ile aynı ismi taşıyan Tımarlı Hastane bu albümün efsane şarkılarıdır ve Türk Rock tarihinde bana göre bir baş yapıttır bu çalışma.

Objektif grubunun vokalisti Vecdi Yücelan ve Aptülika’nın Delikasap TV röportajı için videoya bir göz atınız:

Kronik – Endless War (1992)

Thrash Metal Tarzının en baba gruplarından Kronik İlk Albümleri Endless War’ı 1992 yılında yayınladı. Müzikal olarak Motörhead ile Slayer arasında bir kulvarı çağrıştıran grubun ilk albümü, aynı zamanda kariyerlerinin de en sert ve hızlı albümü olarak bilinir ve bugün dahil tüm zamanların en kült yerli metal albümleri arasında yerini alır. Albüm, Lie, Dance Of Death, The Executioner’s Song ve albümle aynı adı taşıyan Endless War ile Heavy Metal Tarihimizde özel yerde duran ve başta 90’lar olmak üzere tüm dönemlere etkisini yayar.

Orhan Atasoy – Yanmışız (1993)

70’li yıllarda Asit Orhan mahlası ile tanınan çok değerli müzisyen Orhan Atasoy, kariyerinin ilk ve tek albümü olan “Yanmışız”ı Gold Müzik etiketi ile 1993 yılında yayınlamıştı. Albümün ilk klibi daha sonra Zerrin Özer ve Teoman gibi isimlerce ileride yeniden yorumlanan ‘’Gemiler’’ isimli çalışmaya çekilmiş ve dönemine göre oldukça marjinal bir klip olan çalışma çok beğenilmişti. Albüme döndüğümüzde ise “Yorgunum” bir diğer başyapıt olarak göze çarpmakta. 70’li yıllarda birçok önemli grupta çalan usta müzisyenin ilk ve tek albümü olma özelliğini taşıyan Yanmışız gerçekten çok özel ve bir o kadar önemlidir.

Moğollar ’94 (1994)

Anadolu Pop tarzının yaratıcısı olan grup, yıllar sonra Kaan Ertem ve Leman Dergisinin düzenlediği anketlerin sonuç vermesi sayesinde yeniden bir araya gelmiş ve dönüşün hemen ardından Moğollar’94 isimli albümlerini yayınlamışlardı. Sosyo-politik nitelikli çalışmaların ağırlıkta olduğu albümün çıkış şarkısı “Issızlığın Ortası”nda Sivas Katliamına bir ağıttır, yine aynı albümden öne çıkan “Dinleyiverin Gayri” ve bir diğer efsane enstrümantal şarkı Dörde Özlem bu albümdedir.

Şebnem Ferah – Kadın (1996)

Volvox grubundan tanıdığımız Şebnem Ferah, Sezen Aksu ve Onno Tunç’un prodüktörlüğünü üstlendiği ilk albümü “Kadın”ı  1996 yılında yayınladı. Pop dışı kategoride sert müzik sanatçısı olarak değerlendirebileceğimiz bir kadın şarkıcının o güne dek gelebileceği en önemli çalışma olarak Türk Rock Tarihi’ne geçen bu albümde Şebnem Ferah, İskender Paydaş, Demir Demirkan ve Pentagram Basçısı Tarkan Gözübüyük ile çalışmıştı. Ayrıca Albümde Ferah’ın Vazgeçtim Dünyadan, Yağmurlar, Deli Kızım Uyan, Fırtına gibi bir çok klasiği yer almaktaydı ve bugün dahil tartışmasız en iyi Rock Albümleri arasındadır.

Özlem Tekin – Kime Ne? (1996)

1995 yılında Hakan Peker’in firması Peker Müzik’ten yayınlanan ilk Özlem Tekin albümü olma özelliğini taşıyan “Kime Ne?” Türk Rock Müziğinde önemli bir yer tutmaktadır. Aşk Her şeyi Affeder mi?, Sebepsiz Savaş, Duvaksız Gelin ve Herkes Şanslı Doğmuyor bu albümün en önemli şarkılarından bazılarıdır. İçinde Hard Rock’tan Electronic Rock denemelerine kadar birçok çeşitliliği de barındıran albüm Özlem Tekin kariyerinin de en iyi albümü olarak anılmaktadır.

Akbaba – Moonlight (1991)

Ülkemiz Hard Rock tarihinin kilometre taşı gruplarından Akbaba ilk ve son albümü olan Moonlight ile 1991 yılında hem türlerinin en iyi albümlerinden birini yapmış, hem de gelmiş en iyi rock albümlerden birine imza atmıştı. Tamamı İngilizce sözlerden oluşan bu albümde  dokuz esere yer veren grup, Devil, Your Way, Little Suzie, D.I.E gibi efsane çalışmalara imza atmıştı. Yıllar sonra dolup taşan konserlerinde her nesile ulaşmış bir grup olduklarını derinden hisseden grup, ara ara da olsa sürpriz konserler yaparak sevenlerini mutlu ediyor.

Acil Servis – Küçük  Adam (1996)

Hard Rock ve yine 90’lı yılların efsane rock albümleri denince akıllara ilk gelen isimlerinden olan Acil Servis, Raks Müzik etiketiyle yayınladıkları ilk albümleri Küçük Adam’ın ilk klip çalışması ve aynı zamanda muhteşem bir ballad olan Bebek ile rockseverlerde çok ayrı bir iz bıraktı. Ardından gelen diğer klip Yusuf Yusuf ile de bu başarısını sürdüren grup, Gecenin Karanlığında ve Ölüm Meleği gibi çok değerli çalışmalara da bu albümlerinde yer vermişti. Sert Soundu ve muhteşem bestelerinin yan sıra  etkili sözleri de bu albümü efsane yapan diğer önemli noktalardır.

Mavi Sakal – Kan Kokusu (1998)

Mavi Sakal kariyerinin en önemli albümü olan Kan Kokusu’nu 1998 yılında Raks/Plaza Müzik etiketi ile yayınlamış ve albüm muhteşem prodüksiyonu, etkili ve sert soundu ile bugün dahi aşılamaz büyüklükte bir baş yapıt olarak Türk Rock Tarihinde yerini almıştı. Albüm öncesi İki Yol isimli single yayınlayan grup bu muhteşem şarkının etkili klibi ile gönüllerde taht kurmuş, devamında gelen Ne Kadar? ile hepimizi büyülemişti. Ben Kimleyim?, Balta, Başladım Yürümeye ve Gönlümde bu albümün bir efsane olmasını şarkıların devamıdır. Wembley’de konser verme şansını da grup bu albüm döneminde yaşamıştır. Kan Kokusu sadece o yılların değil, hala günümüzde en etkili ve en çok dinlenen albümler arasında yer almaktadır.

Teoman – Teoman (1996)

Teoman kendi ismini verdiği ilk albümü olan bu albüm ile 1996 yılında merhaba demişti bizlere, aslında önceden çevrede çok tanınmış bir solist olsa da, ilk albümünde kendine ait bir soundu vardı ve bu hemen dikkat çekiyordu. İstanbul Plak etiketi ile yayınlanan albümün çıkış şarkısı bir Barlas şarkısı olan ‘’Ne Ekmek Ne Su’’ ismini taşıyordu. Ardından gelen ve Özlem Tekin’in vokallerinde olduğu Papatya ise muhteşem klibi (klipte geri vokallerde Aylin Aslım görünüyor) ile Teoman’ı zirveye taşıdı. Bir Sonraki albümü ‘’O’’ İle dinleyici kitlesini çok daha fazla büyütse de Teoman isimli ilk albümü rockerların gözünde hep ayrı yerde durmaktadır, keza benim için de öyle.

Pentagram – Anatolia (1997)

Yerli Heavy Metal tarihinin en çok sevilen albümleri arasında üst sıralarda yer alan Anatolia Pentagram’ın üçüncü albümü olma özelliğini taşımaktadır. 1997 yılında Raks Müzik etiketiyle yayınlanan albüm, grubun ilk iki albümünden farklıdır. Önceki çalışmalarda tercih ettikleri Thrash Metal soundundan Anadolu elementlerinin Power/Progresive metal çizgisiyle sentezi kendini bu yeni albümde gösterecektir. Bu albüm aynı zamanda o dönem yeni solistleri olan Murat İlkan ile kaydettikleri ilk albüm olarak dikkat çekicidir. Bunun yanında ilk kez Türkçe iki şarkıya yer verirken, bir Aşık Veysel mucizesi olan Gündüz Gece’ye yaptıkları farklı yorumla da büyük ses getireceklerdir. Taraflı tarafsız herkes tarafından çok sevilen albüm birçok önemli ismi de konuk olarak ağırladı. Ogün Sanlısoy, Ahmet Koç, Ferhat Göçer, Aslı Omağ, Sertab Erener ve İskender Paydaş bu isimler arasında yer alan en önemli isimlerdir. Anatolia ayrıca ülkemizin en çok satış elde eden Yerli Heavy Metal albümü olma özelliğini taşır ve bu türün en önemli baş yapıtı olarak Türk Rock Tarihinde yerini alır.

Kesmeşeker – Tut Beni Düşmeden (1995)

Kadıköy Sound olarak tanımladıkları eşsiz müzikleri ile Kesmeşeker Türk Rock tarihimizde çok özel bir yerde durmaktadır. Grubun 1995 yılında yayınladığı Ada Müzik etiketli albümü “Tut Beni Düşmeden”, kendi alanında en özel albümleri arasında ön sıralardadır. 14 efsane şarkıdan oluşan albümde albüme isim veren klas şarkı ‘’Tut Beni Düşmeden’’ başta olmak üzere “Gerçekten Özleyince”, “Yanıyor Tüm Gençliğim” ve “Her şey Yolunda Derken” gibi birçok klasik Kesmeşeker klasiği yer alıyor.

Kargo – Yalnızlık Mevsimi (1998)

1996 çıkışlı ikinci albümü “Yarına Ne Kaldı” ile resmen Türk Rock Müziğini yeniden canlandıran Kargo, 1998 yılında Plaza Müzik etiketi ile yayınladığı ve kariyerlerinin en sert ve özel albümü olan “Yalnızlık Mevsimi” ile 90’lı yıllara ve ardından gelecek yıllara aşılamayacak bir iz bırakıyordu. Çıkış şarkısı “Arabic Fahişe” o yıllara göre oldukça marjinal ve cesur klibi ile sert müzikseverleri büyülerken, Şebnem Ferah ile birlikte seslendirdikleri efsane şarkı “Kalamış Parkı” ve her dinlendiğinde tüyleri diken diken eden “Boğaziçi” bu albümü efsane yapan ve her biri Türk Rock Müziğinin mihenk taşları olan baş yapıtlardır.

Murat Çekem & Mercury ‎– Sen Neyin Peşindesin (1994)

Eşsiz sesi ve muhteşem şarkılarıyla Rockseverler için çok özel bir isimdir Murat Çekem. 1994 yılında grubu Mercury ile yaptıkları ilk albümleri olan “Sen Neyin Peşindesin?”, o yılların rockseverleri tarafından büyük ilgiyle karşılanmış ve gerek Hard Rock tarzındaki muhteşem eserler gerekse soft rock tadında balladları barındıran bu çalışma, Yerli Rock tarihimizin en özel albümleri arasında yerini almıştı. Raks Müzik etiketi ile yayınlanan albümde “Sınırsız Dünya”, “Korku Yakamdan Düşmüyor”, “Seviş Benimle” ve muhteşem şarkı “Vurmayın Çocukları” yer alıyordu. Bu albümü hala dinlemeyenler varsa, bir şekilde mutlaka dinleyin ve gerçek Rock’un nasıl bir şey olduğunu bu albümden bir kez daha keşfedin derim.

Asım Can Gündüz ‎– Tatlı Sözlü / Cin Gibi – B-ku Yedik (1991)

Ülkemizin gelmiş geçmiş en büyük gitarist ve Rock müzisyenlerinin en başında gelen isimlerinden olan Asım Can Gündüz ilk albümü olan ‘’Tatlı Sözlü / Cin Gibi – B-ku Yedik’’i 1991 yılında Kalan Müzik’ten piyasaya sürmüştü. Usta sanatçının bestelerinde elbette Hard Rock’tan Funk’a ve o çok sevdiğimiz Rock’N Roll‘a ve balladlara kadar her şey bu albümde fazlasıyla vardı. “Sevgilim Kalacaksın (Ebedi)” gibi muhteşem bir ballad, “Komple (B. Yedik)” gibi muhteşem bir Hard Rock/Rock ‘N Roll klasiğini ve çılgın şarkı “Seni Çok Şımarttık (Aysel)” bu albümden en akılda kalan şarkılardır ve Türk Rock tarihimizin mihenk taşları arasında belki de yeri en özel olan çalışmaların başında gelmektedir.

Radical Noise – Make A Wish (1998)

Hard Core tarzının gelmiş geçmiş en büyük yerli gruplarından Radical Noise Zihni Müzik etiketli efsane albümü “Make A Wish” ile resmen ortalığı yıkmıştı. 1998 yılında yayınlanan albüm kendi tarzı dahilinde dinleyici kitlesi dışında birçok metal ve rockseveri de etkilemeyi başardı. 13 klas şarkıdan oluşan albüm Burn A Fire, Chaos Flows, Just A Little Bit More To Survive, Joy ve Governmentality gibi her biri kült olan gayet brutal ve bir o kadar sarsıcı çalışmalara ev sahipliği yaptı. “Make A Wish” sadece 90’ların değil, yurdumuzun tüm zamanlarının en etkili albümleri arasında yerini almış bir hardcore klasiği olarak değerlendirilmelidir.

Radikal Noise, Delikasap partilerinden birinde sahne alarak Türkiye Underground’unun hala yaşadığını kameralarımıza işte böyle coşkuyla anlatıyordu:

Athena- One Last Breath (1994)

Punk ve Ska denilince akla gelen grupların en başında hiç şüphesiz Athena gelir. 1998 yılında yayınladıkları ikinci albümleri elbette çok önemlidir ve birçok kesim o albümle tanımıştır grubu, ama bence bu listede 1994 yılında Hammer Müzik tarafından yayınlanan ilk albümleri “One Last Breath”in yer alması daha münasiptir. Çünkü bu albüm grubun Thrash Metal yaptığı ve 1993 yılında askerde kaybettiğimiz ustaları Ümit Yılbar’a adanan özel bir çalışmadır. Müzikal olarak Thrash Metal’in gümbür gümbür icra edildiği bir baş yapıttır bana göre.  11 şarkıdan oluşan albümde Dr. Jekly And Mr. Hyde, Serpent And The Rainbow, One Last Breath, Thrash Till The End ve bir sonraki albümlerinde yine karşımıza çıkacak olan Bazil öne çıkmıştı. Ve elbette The Trap ve Ümit Yılbar ‘’Kendisini saygıyla anıyoruz birkez daha…’’

Grizu – Tuz ve Buz (1996)

90’lı yıllara iz bırakan bir başka isimde ‘’Tuz Ve Buz’’ isimli ilk albümünü yayınlayan Grizu idi. Kendine ait bir stili ve tarzı olan grup, farklı ve etkili müziğiyle o yılların rockseverlerinden tam not almıştı. Çıkış şarkısı Bütün Bunlar Düş ve albümün en özel şarkılarından olan Bira ve Kahve bu albümün klasikleşmiş ve kült olmuş klasikleri arasındadır.

Grizu yıllar sonra tekrar kurulduğunda Delikasap TV muhabirleri olarak grubu kuliste işte böyle sıkıştırmıştık:

Metalium – Suffer (1995)

Ülkenin en etkili Thrash Metal gruplarından Metalium bir önceki albümleri ‘’Behind The Power‘’ ile ortalığı birbirine katmış herkesin gönlünde sağlam bir yer edinmişti. Fakat Suffer isimli albümleriyle adeta kendi tarzları dahilinde tarih yazmışlardı. 1995 yılında yayınlanan bu albümde Thrash Metal etkilerinin yer yer Death Metal’e meyl ettiği, deyim yerindeyse “kodu mu oturtan” sertlikteki Suffer, Denial, Pessimistik Warning gibi şarkılarla bir efsane olmuştu. Bu Topraklarda yaşayıp bu albümü “ben sağlam Thrashçiyim” falan deyip de bu albümü bilmezseniz hala çok eksiksiniz demektir, ona göre…

Asafated – Kaybolmuş Masumiyet (1995)

Ve yine bir kült grup ve yine bir kült albüm, Death Metal isimli bu tavizsiz türün bu topraklardaki en büyük isimlerinden olan Asafated elbette “Kaybolmuş Masumiyet” isimli albümleri ile bu listede yerini alacaktı. 1995 yılında Ada Müzik tarafından yayınlanan albüm, Bu Müziğin en tavizsiz, agresif ama bir o kadar da melodik etkili çalışmalarından oluşuyordu.  Lonely, Goner ve  Humanity Landscape bu efsane death metal tokatının gelmiş geçmiş en etkili ve tavizsiz izleriydi. Bugün dahil Türkiye’de Death Metal Tarihinin en etkili ve öncü albümleri arasında bu albümün adı en başlarda geçmektedir.

Witchtrap – Witching Black (1997)

Ankaralı Black Metal grubu Witchtrap gerek sahne şovları, gerek tekinsiz soundu ile bu topraklarda belki bir daha asla yapılamayacak nitelikteki tekinsiz albümleri ‘’Witching Black’’ ile kendi tarzları dahilinde resmen bir baş yapıt yarattılar. Kanlı ve ateşli şovları ve sarsıcı konser ve performanslarıyla bu karanlık büyüyü her yere yayan grup, bu efsane albümlerinde “Asura” başta olmak üzere Dark Desire, The Return Of The Primewitch ve Dreams From Hell gibi karanlığın zirvesi olan çalışmalarına yer verdi.

Deathroom – Violate The New Born (1993)

Death Metal/Grindcore tarzının en etkili ve kendine has tarzı ile gönüllerde ayrı bir yeri olan Extreme Metal’in dibi Deathroom 1993 yılında yayınladıkları “Violate The New Born” isimli çalışmalarıyla keni alanındaki ilkleri gerçekleştirerek Extreme Metal‘i resmen çok büyük bir tekmeyle bu topraklarda başlatmış oldu. 9 yıkım şarkısını barındıran bu çalışmada Destrudo, Impotent Minds, The Pervert ve albüme ismini veren Violate The New Born türünün hem öncü çalışmaları hem de efsane şarkıları oldular. Deathroom’dan bahsetmişken, yıllar sonra bir araya gelen efsane isimlerden biride keşke onlar olsa ve bizlere sahnede bu efsane albümü baştan sona tekrar çalsalar ne güzel olur değil mi?

Undermost – Unaware Difference (1995)

Death Metal Tarihimizin bir diğer kült ismi de hiç şüphesiz “Unaware Difference” isimli efsane albümleri ile elbette Undermost’tur. Kendileri Hammer Müzik etiketi ile yayınladıkları bu tavizsiz albümlerini 1995 yılında piyasaya çıkarmış ve sert müzik severler tarafından büyük ilgiyle karşılaşmıştır. 6 şarkıdan oluşan Unaware Difference Teknik sınırların Death Metal ile birleştiği ve içinde Egotism And Greed, Sea of Pain ve Visitor of Lost gibi ölüm metali klasiklerini barındıran bir baş yapıttır.

Dr. Skull – Rools 4 Fools (1992)

İlk albümleri ‘’Wory Zower’’ ile Hard Rock/Heavy Metal alanında büyük ilgiyle karşılanan Ankaralı grup, İkinci albümleri ‘’Rools 4 Fools’’ ile resmen ortalığı yaktı kavurdu. İlk albümlerine göre daha sert ve daha tok N.W.O.B.H.M tarzının etkilerinin yoğun olarak hissedildiği albüm Türk Rock Tarihi dahilinde Tüm zamanların en etkili Heavy Metal albümleri arasında yerini almaktadır. Bu efsane albüm Metal On Metal, Rules For The Fools, Way Home, Princess gibi tamamı 9 klasik şarkıdan oluşmaktadır.

Erdal Kızılçay – Fahrunnisa (1995)

Erdal Kızılçay birçok isimle çalışmış çok önemli müzisyendir ve Raks Müzik etiketiyle yayınladığı ilk albümü olan Fahrunnisa kimileri için çok değerli, kimileri için hayal kırıklığında bir çalışmaydı. Fakat nereden bakılırsa bakılsın Psikedelik Rock tarzında yapılmış çok değerli bir çalışmadır bana göre, gerek müzikal alt yapısı gerekse sosyopolitik temalı şarkı sözleri açısından çok önemlidir. Yallah isimli çıkış şarkısı (aynı zamanda bu şarkının klibi de mevcuttur), Köprüaltı, Kazım gibi şarkılar 90’lı yılların Türk Rock piyasasında özel bir yerde durmaktadır. Hala dinlemeyen varsa mutlaka bu albüme bir kulak vermelidir kanımca…

Sibel Tüzün- Hayat Buysa Ben Yokum Bu Yolda (1998)

Pop Müzik tarzıyla çıkış yakalayan ve bu anlamda iki başarılı albüm yapan Sibel Tüzün üçüncü albümü ile tüm müzikseverleri şaşırttı hatta adeta şoka soktu diyebiliriz. Hem imajı hem müzik tarzı değişen Sibel Tüzün ‘’Hayat Buysa Ben Yokum Bu Yolda’’ isimli albümüyle gayet Hard Rock/Heavy Metal tarzında ve sıkı bir albümle 1998 yılında müzikseverlerle buluştu. Levent Candaş, Turgut Berkes, Demir Demirkan bu albümde imzası bulunan önemli müzisyenlerden bazılarıydı ve bu albüm o yıllarda üst düzey prodüksiyonu ve  muhteşem klip çalışması ile hafızalara kazınmış durumda

İlhan İrem – İlan-ı Aşk (1992)

Kendine has stili ve özellikle 80’li yıllarda yaptığı Senfonik Rock serileriyle sevenlerinin gönlünde özel bir yerde duran İlhan İrem 90’lı yıllarda da sevenlerini memnun etmeye devam eden isimler arasındaydı. 1992 yılında piyasaya çıkardığı ve harikulade şarkılardan oluşan “İlan-ı Aşk” isimli albümü tamda bu yıllar dahilinde yaptığı en özel çalışmasıdır diyebiliriz. Senfonik Rock ve Tasavvuf melodilerin buluştuğu albümde ‘’Sürgün Gibi Masallarda”, Dön, Belki ve Güneşin Tutulması gibi bugün her biri klasikleşen çalışmalar bu albümde mevcuttu.

Erkin Koray- Gün Ola Harman Ola (1996)

Rock Müziğin en büyüklerinden Erkin Koray uzun bir süreden sonra Mega Müzik etiketi ile yayınladığı 1996 çıkışlı ‘’Gün Ola Harman Ola’’ isimli albümünde kariyerinin en sert şarkılarının bazılarına yer verdi ve dönemin rockseverleri tarafından büyük beğeni topladı. Muhteşem Progresif/Heavy eseri ‘’Akrebin Gözleri”,  tokat gibi bir çalışma olan ‘’Öfke’’ Erkin Baba’nın birkaç yıl sonra çıkaracağı kitabının da adı olacak olan muhteşem Hard Rock çalışması “Mezarlık Gülleri” bu albümün en özel yanlarıydı.

Umay Umay- Umay Umay (1994)

90’lı yıllar aynı zamanda Türk Pop müziğinin de çıkış yaptığı yıllardı, işte tam böyle bir ortamda Mavi saçlı marjinal bir kadın çıktı ve tüm dengeleri değiştirdi. “Bozdur Yeminleri” isimli çalışmasıyla tanıdığımız Umay Umay kendi ismini taşıyan ilk albümünü 1994 yılında piyasaya sürmüştü ve bu albüm Rock Müziğinin elektronik altyapılarla birleştirmiş ve daha farklı bir sounda sahipti. Hem ana akım dinleyiciler hem de rockseverlerin gönlünde ayrı bir yer edinen Umay umay bu albümden ‘’Hareket Vakti’’ ile hatırlanır. Bir sonraki albümün Naylon ise 1997 yılında piyasaya çıkmış yine büyük ilgi çekmişti ama bu ilk Umay albümü dinleyicilerde ayrı bir yerde durmaktadır.

Ünlü- Son Defa (1996)

90’lı yılların en özel grupları arasında Bir Erkin Koray çalışması olan “Estarabim” ile hayatımıza giren Ünlü de yer almaktadır. Türk ve Alman müzisyenlerden oluşan grup ilk albümü “Son Defa” ile gönüllerde taht kurmuş ve bu albümü Türk Rock Tarihinde özel bir yere sahip olmuştur. Albümde yer alan Rüya isimli şarkıları dönemine göre ilginç ve etkili klibi ile yine dinleyicilerde özel bir yer bırakmıştır ve adım adım gidilen yeni Rock patlamasında öncü isimlerden biri kabul edilir.

Kurban-Kurban (1999)

1999 yılında çıkardıkları ve kendi isimlerini taşıyan efsane ilk albümleriyle Kurban, gelmiş geçmiş en iyi Türk Rock albümlerinden birine imza atarak kariyerlerine başladı. Raks Müzik etiketiyle piyasaya çıkan albüm sert soundu ile Heavy Metal severlerin de dikkatini çekmişti. Aynı yıl Metallica’nın Ülkemizde verdiği konserin ön grubu olmayı da başaran grup Rock severler için çok özel bir yer edinmişti kendisine (O konserde grubu gereksiz yere protesto edenlerin yıllar içinde pişman olduklarını düşünüyoruz).  Yeniden albümlerine dönecek olursak Yalan, Yalaka, Gelme, Sorma gibi her biri bugün birer klasik olan şarkıları bu albümlerindeydi ve Rock severlerin arşivinde çok özel bir albüm olarak yerini aldı bu çalışma.

Death Project – Mission Accomplished (1994)

Death Metal tarihimizin en sevilen gruplarından biri olan Death Project, Mission Accomplished isimli albümleri ile yine kült bir isim olmayı başarmış gruplarımızdandır. 11 şarkıdan oluşan albümlerinde ölüm metalini ilmek ilmek ruhumuza işleyen grup, progresive soundu ve tavizsiz brutal çalışmalarıyla sert müzik tarihimizde derin bir iz bırakmış durumda. Kukuletalı şekilde sahneye çıkan (ve faşizan çağrışımlar yaptığı gerekçesiyle zamanında eleştirilen) grup aynı zamanda şov ve görsellik açısından da çok önemli bir yerde durmaktadır. Transforming from an Angel to a Demon, Truth of Mankind, Abberation ve Fadin´ Dreams bu tavizsiz albümden kulağımızda kalan etkili ölüm metali baş yapıtlarıydı.

Serkan Civelek – Yola Devam (1996)

İlk olarak 1995 yılında “Güzelim” isimli çalışmasıyla karşımıza çıkan Serkan Civelek bu çalışmasıyla ilgileri üzerine çekmeyi başarmıştı, 1996 yılında ise ilk albümü olan Yola Devam piyasaya çıkmış ve bu albümden çektiği ilk klibi Bu Aşk Bitmeli ile iyi bir çıkış yakalamıştı. Türk Rock Tarihinde ilk albümü ile özel bir yerde duran sanatçı, daha sonra birçok çalışmaya imza atmış ve Türk Rock Müziğinin en sevilen isimleri arasında yerini almıştı.

Megalomaniax ‎– Hardcoriental (1996)

İşte en ilginç ve etkili çalışmalardan biri daha,  gayet  orijinal ve kendilerine ait bir sounda sahip gruplardan Megalomaniax 1996 çıkışlı albümleri “Hardcoreiental” ile sağlam bir çıkIş yapmış, hatta o yıl Türkiye’ye konser için gelen Metallica’nın ön gruplarından biri olmuştu. Çıkış şarkıları bir coverdı. Tarkan’ın “Hepsi Senin mi?” Şarkılarına getirdikleri Hardcore yorum ve eğlenceli klipleri ile hafızalarda ve özel bir yerde kaldılar bizler için. 12 şarkılık bu Hardcore baş yapıtını mutlaka dinleyin…

Death Oath ‎– Pernicious Conjure (1998)

Death Metal’in bu topraklardaki en iyi albümlerinden biri olan “Pernicious Conjure”a imza atan grup, bu albümle o yıllara damgasını vurmuş, sert müzik severlerin ilgisini çekmeyi başarmıştı. Zihni Müzik etiketiyle piyasaya çıkan albümde 8 şarkı mevcuttur. Fallin’ From Eternity, Hatred, Choose Your Side kendi türünde gayet iddialı şarkılardan oluşmaktaydı.

Hakan Kurşun – Kaos (1996)

Bana göre ve birçok kişiye göre bu albüm, bu topraklarda yayınlanan en iyi ve en etkili Türk Rock başyapıtlarından. Evet 1996 yılında piyasaya çıkan “Kaos” Hakan Kurşun’un ilk albümüydü ve Psikedelik rock yapısıyla bütün ilgileri üzerine çekti. Albümden çıkan ilk klip “Boğazın Üstünde” başta olmak üzere Ayrı Yollar, Bitti, Hatırla ve Kimsin gibi şarkılar bu albümün efsaneleriydi.

Ayrıca, Pagan – Heathen Upheaval (1998), Cenk Eroğlu – Zehirli (1997), Yavuz Çetin – İlk (1997), MF.Ö – M.V.A.B (1995), Nazan Öncel –Göç (1995), Egoist – Egoist (1996), Nekropsi – Mi Kubbesi ( 1996), Rashit – Telaşa Mahal Yok (1997), Vega- Tamam Sustum (1998), Ayşe-Ayşe (1998), Mask –Kapılar Ardında (1995), Kumdan Kaleler – Denize Doğru (1996), Barış Manço-Müsaadenizle Çocuklar (1995), İlk Çığlık – Çığlığımı Duy (1997), Gasko – Sen Ve Ben (1996), Grup Merdiven – Çiçeği Burnunda (1994), Kudret Kurtcebe – Şizofren (1999), Cem Karaca – Nerde Kalmıştık (1993), Işığın Yansıması – Birden Bire (1997), Tayga – Tayga (1997), Tüzmen – T1 (1996), Reflex – Reflex (1997), Öztürk – Güneş Sensiz Doğacak (1997), Knight Errant – Knight Errant (1999), Ehrimen – Il Aderrissa (1999), Wyvern – Firing First

Ve çok daha fazlası bu listenin devamında yerini alır.

Evet 90’lı yıllar gerek yerli Rock için gerekse yurt-içi Heavy Metal dünyamız için zirve yıllardır. Bu yıllarda yapılan her değerli çalışmanın bugünün rockerlarına kılavuz olması ve bu güçlükte çalışmaların ve üretimlerin örnek alınarak çoğalması ümidiyle diyerek yazımı sonlandırıyorum.

Long Live Rock’N Roll!

Paylaş

Similar Posts

Bir yanıt yazın