GOJİRA VE ÇEVRECİ DURUŞ

Fransız teknik death metal grubu Gojira’nın bu yıl Nisan ayında çıkan “Fortitude” albümüyle ilgili pek çok şey yazıldı, çizildi. Yılın sonuna geldiğimiz bu günlerde, yılın en iyi metal albümleri konuşulurken, ben de bu güçlü albümle ilgili bir iki söz söylemek istiyorum.

Metal dünyasında çevreci-aktivist duruşuyla sürüden ayrılan Gojira (hepsi vegan The Architects ve yine çevre konusunda hassas olan Sepultura’yı da unutmadan) dünyamızın insanoğlundan gördüğü zulüm ve yıkıma, yaptığı müzikle isyan ediyor. Tanım olarak başkaldırıyı içinde bulunduran metal müzik, türümüz tarafından sadece dünyamıza değil, üzerinde yaşayan tüm canlılara da verdiğimiz zarara tepki gösteren grubun ideolojisiyle de örtüşüyor. Gerek Clubhouse yayınlarımda gerekse tüm yazılarımda hep altını çizdiğim üzere, metal müzikte sözler, zaman zaman varoluşsal problemlerden, çoğunlukla felsefe, edebiyat ve sanattan, bazen de tıpkı Gojira gibi çevre ile ilgili konulardan bahsederek, içerik olarak pop müziğin uçucu ve derinliği olmayan sözlerinden ayrı duruşuyla dinleyiciyi tatmin ediyor. Burada hemen bir parantez açarak, şiddet, nefret, ırkçılık, ayrımcılık konularını işleyen grup ve sanatçılara Metal Oda’da yer olmayacağını da hatırlatırım çünkü bence dünyada yeterince kötülük var.

“Dünyanın Akciğerleri” olarak anılan Amazon yağmur ormanlarının para uğruna tahrip edilmesine ve bu bölgelerde yaşayan yerli halkın bu tahribat sebebiyle çektiği acılara dikkatimizi çeken albümün açılış parçası  “Amazonia” nın sözlerine bakalım:

Yak hadi durma,

Yeni bir altın madeni daha.

İşte burası Amazon,

Gökyüzü dumanla kaplı,

En büyük mucize yanıp kül olmakta.

Müziğe gelirsek, davulun agresifliği ve brutal vokaller Gojira’nın vermek istediği başkaldırı mesajını tam olarak destekliyor. Amazonia parçasında kullanılan ağız kopuzu (ki esasen Orta Asya kökenli bir müzik aletidir) etnik ritmler ve albüm kapak dizaynı, hepsi Amazon bölgesinde yaşayan yerli halka göndermeler yapıyor. Ne yazık ki, 2019’dan bu yana Brezilya yönetimi ormanların yokedilmesine seyirci kalıyor, hatta ormanlar devlet gözetiminde yakılıyor. Devlet Başkanı Bolsonaro, Amazon ormanları bizim iç işimizdir, karışmayın diyebiliyor. Burada hemen Gojira’nın Brezilya yerli halkları hakları oluşumu APIB (Articulation of Indigenous People of Brazil) destekçisi olduğunu ve Amazon bölgesindeki orman tahribatı sebebiyle taciz ve şiddet gören, topraklarını kaybeden yerli halka maddi yardım toplamak için açık artırmalar düzenlediğini de hatırlatalım. Gojira grubu,  Metallica, Slayer, Slash gibi sanatçı ve grupların kişisel eşyaları, imzalı fotoğrafları ve gitarlarından (Slash’in şapkası ve imzalı Les Paul Gibson Appetite gitarı gibi) ve ayrıca kendi kullandıkları müzik aletlerinin satışından 2021’de  yaklaşık 300.000 USD’lık bir fon oluşturmayı başarmıştır. Grubun sadece çevre alanında değil, insan hakları ve AIDS ile mücadelede de aktivizm bayrağını önde taşıdığını da eklemeden geçmeyelim. Sloganları özgürlük, eşitlik, kardeşlik olan Fransızlardan da bunu beklememiz yanlış olmaz.

Tam bu noktada okuyucuya 2021’de içinde yaşamakta olduğumuz distopik ve kabus dolu dünyanın,  pandeminin, orman yangınlarının, nükleer felaketlerin, asit yağmurlarının, küresel ısınmanın, orman katliamlarının, plastik kirliliğinin, mülteci sorununun, açlık, sefalet ve savaşların Iron Maiden’dan Leprous’a ve pek çok başka gruplara kadar müziklerinde, çığlıklarında ilham olduğunu hatırlatmak isterim. Müzisyen ve sanatçılar çarpık ve karanlık dünyamızın bizlerde yarattığı travma ve acıyı eserlerine yansıttılar: “Senjustu”, “Aphelion” ve “Dengin Ceyhan” yazılarımda detaylı olarak yer verdiğim bu karanlık temalarla ilgili makalelerime metaloda.com’dan ulaşabilirsiniz. Çevre Mühendisliği konusunda Yüksek Lisans yapmış olan bendeniz kulunuz, öğrencilik yıllarımda çevre konuları , iklim değişikliği ve geri dönüşümün alay konusu olduğu günleri çok net hatırlıyorum. Fakat şimdi, kendi açgözlülüğümüz ve umursamazlığımızın sonuçlarını acı bir şekilde yaşamakta olduğumuz bu zamanlarda, çevre bilincinin ve çevre bilimleri alanındaki akademik çalışmaların ne kadar değerli olduğunu yeni yeni anlıyoruz.

Çocuklukları tabiatın göbeğinde geçmiş olan Duplantier biraderler,  “Fortitude” albümünde ortaya koydukları müzik ve şarkı sözleriyle Tabiat Ana’ya saygı duruşunda bulunuyorlar ve seslerini tabiata karşı işlediğimiz bütün bu yıkım ve katliam suçlarına karşı yükseltiyorlar. Güzel bir örnek “Another World” (Başka Bir Dünya) parçasındaki şu sözler:

En saf ve güzel türleri alaya alıp katlettik,

Koşuşma ve uğultudan kör olan hayatlarımızın içinde.

 “Fortitude” Gojira’nın çevre sorunlarını konu alan ilk albümü değil: benim hemen aklıma gelenlerin başında 2005 çıkışlı “From Mars to Sirius” var ki bu albüm de küresel ısınma, yunuslar ve balinalar gibi akıllı deniz canlılarının doğrudan insan elinden veya insan kaynaklı iklim değişikliği yüzünden çektikleri acılardan bahsetmekte. Grubun 2021’deki tüm adaylık ve ödüllerini kutluyor ve önümüzdeki yıllarda Gojira’dan yeni harika müzikler dinlemeyi dört gözle bekliyorum, çünkü dünyada Gojira gibi duyarlı, çevre konularında hassas ve müziğiyle güçlü mesajlar veren sanatçılara bugün her zamankinden daha fazla ihtiyaç var.

Müzikle kalın.

 

©2021@metaloda
“Her hakkı saklıdır. Kaynak göstermeden alıntı yapılamaz. Başka yerde yayınlanamaz.”

DELİKASAP SON SAYI ÇIKTI 666+2 NUMARALI BASILI DERGİYE SİPARİŞ HATTI:

DeliKasap | 666+2 | 20. Yıl Özel Sayı

Paylaş

Similar Posts

Bir yanıt yazın