İZMİR’İN METAL-KALESİ: STÜDYO ÜMİT & NİYAZİ BEYRET

Sanat tarihçisi Henri Focillon, “mekân” kavramını irdelerken “psikolojik yerler”den, onlar olmaksızın bir çevrenin ruhunun donuklaşacağı ya da silineceği yerlerden söz eder. Underground’un filizlendiği ve yaşam alanları bulduğu kült dükkânlar yazı dizimizin ikincisinde, Ankara Toxin’den sonra bu defa da Güzel İzmirimiz’e kırıyoruz direksiyonu ve efsane mekân Stüdyo Ümit’i mercek altına alıyoruz…Yukarıda bahsettiğim “psikolojik yerler” tabirine cuk oturan bir heavy metal odağından bahsediyorum; zira bu bakış açısıyla “İzmir Rockerlığı”nın psikolojik olarak varlığının cisimleşmiş hali Stüdyo Ümit’tir demek abartılı bir yorum sayılmayacaktır. Stüdyo Ümit, heavy-metal’in Smirna’daki Kâbesidir; onsuz bir İzmir Metalciliği düşünülemeyecektir. Zira “mekân”, önemlidir ve “heavy metal mekânı” denildiğinde şüphesiz ki Stüdyo Ümit, özelde İzmir’in, genelde ise yurdumuzun nadide “metal mekânları”ndan biridir ve sadece bir “hobi dükkanı” olmanın çok ötesinde anlamlar taşımaktadır… Peki neden? Biraz derin sulara kulaç atalım…

Stüdyo Ümit, İzmir metalciliğinin hafızasıdır ve sadece bir esnafın hobi mekânı dar çerçevesine hapsedilemez. Bu tip müesseseler sahip çıkılması gereken bir kültürdür de aynı zamanda, bir hafıza değeridir. Bu hafıza değerine yeterince sahip çıkılmadığı takdirde İzmir’de heavy metalcilik müessesesine dair mekansal fikrimiz eksik kalmaya başlayacak ve “çevrenin ruhu”, dolayısıyla rock kültürü fikriyatı donuklaşarak uçup gidecektir. Stüdyo Ümit, Güzel İzmir’in metal, punk ve rock’n’roll anılarının bir bütünü, dünden bugüne hard’n’heavy muhabbetinin kayda alındığı bir metalik hard-disktir. Rock’n’Roll aidiyeti böylesi dükkânlar yoluyla nesilden nesile geçer. Zira Stüdyo Ümit’e hayat verenler otuz beş senedir rock’n’roll kültürüne yön veren Don Kişotlar gibi varlığını sürdürmektedir.

Bugün DeliKasap, dün Laneth; isimler değişir ama ruhlar benzeşir; yüzlerce, binlerce dergi, fanzin Stüdyo Ümit mihmandarlığında okurlara ulaşmıştır, bu gelenek 35 yıldır değişmemiştir. Mekânın yaratıcılarından Niyazi Beyret, safkan bir rock’n’roll ruhu taşırken aynı zamanda Master of Patch de olur, İzmir Attack başkumandanı da!

Niyazi abi, başlıbaşına kült bir karakterdir ve “heavy metal kültürü”nün son mohikanlarındandır. Neden mi? Sadece organize ettikleri birkaç konserden bahsetmek sanırım meramımı anlatmakta faydalı olacaktır:

Venom, Rotting Christ, Voivod, Rumble Militia, Mekong Delta, E-Force, Suicidal Angels, Mork ve başta Brit-Punk’ın öncü grubu, İngiliz Punk Rock’ının kapitanoları GBH olmak üzere daha yüzlerce yerli-yabancı punk ve metal grubu, 1990 yılında Mayhem-Hazzy Hill-I.D.E.A. gibi kült ve unutulmaz organizasyonlar Stüdyo Ümit öncülüğünde gerçekleşmiş, adı geçen tüm bu gruplar İzmir’de ağırlanmıştır.

1988’deki Pentagram & Metafor İzmir konseri dahil dünden bugüne sayısız etkinlikte onların imzası yeralmaktadır.

Stüdyo Ümit, sadece rock tişörtü, plak, fanzin ve DeliKasap Dergisi satan bir hobi dükkanı değil; rock’n’roll’un ta kendisidir!

Son sözü Niyazi Beyret’e bırakıyor ve elinde DeliKasap, gururla poz veren bu güzel abimizin yarattığı kültüre saygı içerisinde hepinizi “rock’n’roll kültürünün bu anıtsal mekânları”na sahip çıkmaya davet ediyoruz:

“Rock ve Metal müzik bir hayat biçimi ve felsefedir. Sevilmeden yapılamaz. Okuduğumuz dergiden, giydiğiniz kıyafetten, edindiğiniz dostlara kadar her şeye yansır. Burası ticari bir mekan olmakla beraber yıllar içerisinde para kaygısından çok sevgi, emek ve mücadele ile bugünlere gelebilmiştir. ‘Sevdiğiniz işi yapıyorsanız, hiç çalışmadınız demektir’ derler. Ben de bu hobimi mesleğe çeviren ender şanslı insanlardan biriyim. Türkiye Şartlarında 35 senedir böyle bir mekanı ayakta tutmayı başarabilmeyi bir mucize olarak görüyorum. Bu başarı sadece bana ait değil, müşteriden çok aile gibi olduğumuz rocker dostlarıma da aittir. Umarım daha uzun yıllar Stüdyo Ümit kapılarını dostlarına kapatmaz. Rock Will Never Die…”

Paylaş

Similar Posts

Bir yanıt yazın