Murat Ses: “Anadolu Pop bizden olan bir şeyin evrenselleşmesidir”

Merhaba Dostlar,

Bu yazımda Anadolu Pop terimini ülkemizin müzik tarihine kazandırmanın yanında, tüm dünyada tanınmasını sağlayan ve çeşitli formasyonları olan bu türün yaratıcısı olan Murat Ses’ten bahsetmek, ülkemiz müzik tarihi açısından çok büyük bir öneme sahip olan büyük ustaya yeniden bir selam göndermek ve kendisini kelimeler yettiğince siz dostlarla paylaşmak istedim. Murat Ses’in başarılarla dolu kariyerine göz atmak için bizimle bu yolculuğa çıkmaya hazır mısınız? O halde başlayalım.

METEORLAR, SİLÜETLER, MOĞOLLAR, AĞRI DAĞI EFSANESİ ve çok daha fazlası..

Moğollar grubunun Aziz Azmet Efsanesi ile birlikte kurucusu, klavyecisi ve malum ilk dönem yani Moğollar’ın Altın Yılları’nın (1962-1972) sound belirleyicisi ve Anadolu Pop teriminin babasıdır. Peki, bu ülkede bir türe öncülük eden bu isim kimdir? Hadi gelin şimdi bugün bir dünya müzisyeni olan ve müziğini hâlâ farklı kombinasyonlar üzerinde tüm dünyaya ulaştıran bu dev ismi tanıyalım. İlk olarak 1963 yılında “Meteorlar” isimli grubu ile art arda iki 45’lik çıkaran Murat Ses daha sonra ülkenin gelmiş geçmiş en önemli Rock gruplarından olan “Silüetler”e dâhil olur. Her iki grupta da Aziz Azmet ile büyük başarılara imza atan Murat Ses daha sonra 1962 yılında yakın dostu Aziz Azmet ile “Moğollar”ı kurar. Cahit Berkay, Hasan Sel ve Engin Yörükoğlu ile kadrosunu tamamlayan grup, ilk yıllarında daha çok batı sound’lu rock’n roll örneklerine imza atar, daha sonra ise yerel motiflerin ağırlıkta olduğu bir sound yaratarak ‘Anadolu Pop’ diye isimlendirdikleri bir tarz geliştirirler ve bu türü ilk uygulayan isim olurlar. Murat Ses’in teorisyen yanı bu müzikte birçok yönden etkilidir ve o yıllarda yaptıkları birçok çalışmada Ses’in imzası vardır. Hatta Fransa’da kaydedilen ve aynı ülkede Academie Charles Cross’ta büyük ödüle layık görülen, Aziz Azmet’in ayrılığından sonra tamamıyla enstrümantal olarak kaydedilen “Danses Et Rtyhmes De La Turquie d’Hier Au Jourd hui” yani meşhur Anadolu Pop plağına bakarsanız orada bulunan birçok şarkı ve bu büyük başarının altında Murat Ses imzasını görürsünüz. Murat Ses kendisi ile yaptığım bir röportajda Anadolu Pop’u kısaca şu şekilde tanımlamaktadır:

“Anadolu Pop, bizden olan bir şeylerin evrenselleşebilmesidir.”

Evet, usta isim gerçekten kendimize ait progresif ölçülerdeki bir rock türünü tüm dünyaya duyurmayı başarmış ve bu türü farklı yönleriyle farklı türlerde bugün dâhil besleyip uygulamaya devam ediyor. 1972 yılında kurucusu olduğu Moğollar’dan ayrılan Murat Ses, Anadolu Pop tarzındaki çalışmalarına “Ağrı Dağı Efsanesi” grubuyla devam edip, grupla çok başarılı 45’liklere imza atar. Kendi isminde yayımladığı “Fasulye Dişli Adam” ise ülkemizde yapılan ilk Türk Rock Operası özelliğini taşımaktadır. Bu özel çalışmanın ardından Barış Manço’nun Kurtalan Express grubuna katılır ve grupta Murat Ses’in belirgin sound’unu taşıyan “Binboğanın Kızı” ve “Gönül Dağı” isimli eserlere imza atar.

Murat Ses deyince bir diğer önemli çalışmada Edip Akbayram ve Dostlar ile yaptığı “Garip” isimli çalışmadır. Evet, Murat Ses, Türk Rock müziğindeki müzisyenliğini bir deha olarak kanıtlamış ve bu alanda ilk günden beri Anadolu Pop sound’una büyük ölçüde teorisyen olarak imzasını atmıştır.

ANADOLU POP 2.0 (Elektrik Levantine)

 Bu başarılı çalışmaların ardından Avusturya’da yaşamaya karar veren üstat, yaratıcısı olduğu tarzı grup müziğinden çok daha farklı bir evreye taşımış. Elektronik elementlerle ve dünya sound’larıyla yine kendine özgü çizgisini birleştirip bu çalışmalar sayesinde tüm dünyaca tanınan ve saygı duyulan bir müzisyen olmuştur.

90’lı yılların başında Anadolu Pop 2.0 (Elektrik Levantine) olarak tanımladığı bu çalışmalarında 70’li yıllarda yarattığı sound’unu çok daha etkili hale getirmiştir. Anadolu Pop’un deneysel bir formu olan bu tarzın tanımını ise şu şekilde açıklamaktadır usta sanatçı:

Tarzın ana unsurları otantik levanten ölçeklerinde yaratılan mikrotonal özellikler, elektronik olarak üretilen enstrüman tireleri ve batı müziğidir.”

Evet, Electric Levantine Anadolu Pop’un deneysel bir formudur. Ve bu tarzda yayımladığı muhteşem albümler arasında Automaton Slave With Ewer Device, Culduz, Binfen, Beside The Sun ve Sundial mutlaka dinlenmeli ve Anadolu topraklarından çıkan bu müziğin ustası tarafından nerelere vardığını bir kez daha keşfetmelidir.

Bunlarla beraber, aktif olarak büyük başarılarla sürdürdüğü müzik kariyerinde usta sanatçının 12 solo albümü bulunuyor ve her biri ile art arda dünya çapında birçok ödülü de kazanmıştır. Bunlar arasında 2015’in sonlarında yayımladığı “Endless Dance” ve “Anatolian Highway 3” adlı iki maxi single çalışmaları ile Billboard “Hot Single Charts” listelerine giren ilk Türk müzisyen olmayı başarmıştır ki, bu gerçek çok önemlidir. Ayrıca Los Angeles’taki Grammy Museum’da Independent Music Channel tarafından yapılan törende “En İyi Çıkış Yapan Erkek Sanatçı” ödülü, Hollywood Media in Music Awards (HMMA) ve Grammy’de seçici üye statüsünde bulunan Murat Ses, Dance Electronica kategorisinde 2015-2016 döneminde Global Music Awards ve Akademia ödüllerini de üç kez kazanmıştır.

Ve elbette Garip Çoban… Türkiye’de telif hakları Pelikan Müzik tarafından temsil edilen Murat Ses’in “Garip Çoban” adlı bestesi, 2007’de Playstation 3’ün tüm dünyada yayımlanan reklam kampanyasında kullanılmıştı. Yıllardır ilk günkü heyecanla ve yarattığı sound’a her zaman bir yenilik katıp, bunu tüm dünyaya en iyi şekilde sunan usta sanatçının son olarak son albümü “APUS” yılın albümü adayı oldu. Ve başarılı kariyeri devam ettikçe daha birçok ödül alacağı ve dünya müziğine ışık tutacağı gayet net bir şekilde ortadadır.

Murat Ses eşi Nihal Ses ve kendisi gibi muazzam bir müzisyen olan oğlu Tan Ses, kendileri Ses Team olarak tanınıyorlar, ile tüm dünyada çok başarılı işlere imza atmaya devam ediyorlar. Örneğin eşi Nihal Ses’te CLOUZINE Dergisi’nin kurucusudur ve muazzam ekibiyle CLOUZINE Uluslararası Müzik Ödülleri’ni hayata geçirmesi nedeniyle Bağımsiz Müzik bağlamındaki sanat destekçisi çabalarıyla Yılın Yayımcısı ve Tanıtımcısı olarak aday olmuştur. Tan Ses’in de iki albümü vardır ve bu albümler ile tıpkı babası ve ustası olan Murat Ses gibi dünyaca ünlü müziğiyle önemli ödüller kazanmış ve Anadolu Pop tarzını zirvede taşıyan isimlerden olmayı başarmıştır. Günümüzde hala aktif olarak sürekli üreten ve kendi stilini birçok sanatçıyla çalışarak tüm dünyaya duyurmaya devam eden ve bunun yanında birçok ödüle layık görülen büyük ustaya bu vesile bir kez daha sevgilerimizi yolluyoruz.

TÜM DÜNYADA ONUN ADI FATHER OF ANATOLIAN POP

Evet, 1960’lardan günümüze uzanan Murat Ses’in yani Anadolu Pop’un babasının muhteşem yolculuğunu elimizden geldiği ölçüde sizlerle paylaşmaya çalıştık. Bugün ülkede Anadolu Pop türünü ilk uygulayan ve bu türü yaratan ismin Moğollar olduğunu bir kez daha belirtmek gerek ve bunda özellikle grubun altın yıllarına imza atan Murat Ses’in payının net olarak ortada olduğu gerçeğini de görmek gerek. Kendisini tüm dünya bu gerekçeyle “Father Of Anatolian Pop” olarak tanımakta, bu da ustanın sonsuza kadar anılacağının en büyük kanıtı olarak önümüzde durmakta.

ÖDÜLLER: On Billboard Hot New Singles charts in January, February, July, October 2016 [Endless Dance, Anatolian Highway 3, Pockmarked Beauty 2, Strawberry Moon] and September 2017 [Nardugan (OpBe Dances)], Voting member of Grammy, Five times Global Music Awards and six times Akademia Awards winner (2015, 2016, 2017 and 2018 in Dance Electronica, World Beat), Hollywood Music Awards nominations (2016 and 2017); Indie Music Channel Awards (2016/Best Male Emerging Artist of the Year), Indie Music Channel Radio Awards 2016 and 2018 in Hollywood/Best Dance Music Artist.

Anadolu Pop 2.0 Project feat Murat Ses, Nihal Ses and Cazgir won an Akademia Award in 2018.

SS AWARDS- Certificate Of Nomination Fo Award, Opus Opus  (Album Of The Year) 2019

Murat Ses ile röportaj hatırası
Paylaş

Önerilen Haberler

Bir yanıt yazın