Türkiye’nin Joan Baez’i: Aysun Timurcan

Türkiye Rock Tarihi araştırmaları yaptığınız zaman özellikle 60,70, 80’li yıllarda birçok hazineye ulaşırsınız. Ben uzun zamandır bu araştırmaların peşindeyim ve her ulaştığım değeri bugünkü nesillerle paylaşmayı çok seviyorum. İşte bu değerler içinde yeri çok özel olan sevgili Aysun Timurcan ve hikayesinden sizlere bahsetmeye çalışacağım. Kendisini ilk dinlediğimde “Bizim de Joan Baez’imiz varmış meğer” dedim ve eşsiz sesi ve eserlerinde kendimi buldum. 80’li yılların darbe sonrası atmosferinde ilk albümünü çıkaran sanatçı, aynı zamanda çok fonksiyonlu bir değerimiz; eğer hazırsanız Karadeniz’in ve Folk Rock/Anadolu Pop’un değerli ismi Aysun Timurcan’ın sanat yolculuğuna doğru yola çıkıyoruz. Haydi başlayalım.

1967 Yılında Karadeniz Ereğli’de dünyaya merhaba diyen Timurcan’ın müziğe olan ilgisi çocuk yaşlarda başlar. İlkokul ve ortaokul yıllarında Gazi Üniversitesi Müzik öğretmeni Neslihan Evişen’den Müzik ve mandolin dersleri alır. Gitara olan sevgisi sonucu daha sonra gitara yönelen sanatçı,  enstrümanıyla besteler yapmaya başlar ve 1985 yılına geldiğimizde ‘’Marmaris Festivali Beste Yarışmasına katılır. Yarışmada finale kalarak başarılı bir sonuç elde eden müzisyen böylece müzik  dünyasına da profesyonel ilk adımını atmış olur.  1987 yılında ilk albümü “Ayrılık” Ada Plak etiketiyle yayınlanır. 19 yaşındaki sanatçı albümdeki tüm eserlerin söz ve müziğini kendisi yapar. 80’li yıllara damgasını vuran albüm, Folk Rock ve Protest Müzik dinleyen çevrelerde ilgiyle karşılanır. Albümde yer alan Maden, Kızılırmak Boylarında, Ayrılık ve Karadeniz isimli çalışmalar bugün dahil kendi tarzındaki en önemli eserler arasında yer alır.

Müziğini yaparken yaşadığı coğrafyadan ve yaşadığı olaylardan ilham alan sanatçı, kentli ozan geleneğinin en önemli değerleri arasında yer alır. Albüm sonrası değerli sanatçı Esin Afşar ile birlikte ilk İstanbul dinletisini gerçekleştiren Aysun Timurcan, bu dinletide sanatçıya sesi ve gitarıyla eşlik eder. Timurcan’ın en sevilen şarkısı madenci Esin Afşar’ın “Ruhi Su’ya Türkü” isimli albümünde de yerini alır. Müzikte emin adımlarla ilerleyen sanatçı 1989 yılında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Opera Ve Şan Bölümü Sınavlarını kazanır ve değerli Öğretim görevlisi ve Şan sanatçısı Gül Şabar’dan Şan Eğitimi alır. 1989 ve 1993 yıllarını İstanbul Oda Korosunda Yaşua Arayo yönetiminde koristik yaparak geçirir ve daha sonra ise yaşadığı ses teli rahatsızlığı sebebiyle eğitimine son verir. İlk albümü Ayrılık 1987 yılında çıkmıştı. Uzun bir aranın ardından kariyerinin ikinci albümü olan ‘’Bir Kadın Var Anadolu’da’’ yı 1993 yılında Kalan Müzik etiketiyle piyasaya çıkarır. Müziğindeki çizgisini bozmayan ve üretimlerine de devam eden müzisyen, üçünü albümü olan Aze’yi Grup Dost Yürek adıyla 1999 yılında Klip Müzik etiketiyle yayınlar. Yine aynı yıl Ada Müzik etiketi ile çıkan ve içinde Erkan Oğur, Doğan Canku, Ahmet Koç, Mazlum Çimen ve daha birçok ismin yer aldığı ‘’Köprüler’’ isimli albümde Dost Yürek isimli çalışmasıyla yer alır sanatçı. Yazının başında belirttiğimiz gibi Aysun Timurcan çok yönlü bir sanatçı ve müziğin yanında resim ile de ilgilenir, bu alanda da çok önemli çalışmalara imza atar. Bu bağlamda  kişisel sergilerini açan sanatçı, aynı zamanda birçok karma sergiye de katılır. 2001 yılından beri İzmir’de yaşamını sürdüren Aysun Timurcan, o yıllardan beri İzmir ve çevresinde birçok önemli etkinlik gerçekleştirir. Bunlar arasında Ege Kültür Sanat Kültür Merkezinde Dinleti, Fransız Kültür Merkezi’nde resim sergisi ve dinleti, Assos I. Mantık, Matematik Felsefe Sempozyumu açılışında dinleti gibi nice etkinlikler yer alır. Aysun Timurcan “Kırılgan” isimli kısa metraj filminde bestesi ile yer almıştır. Ege Üniversitesi Sinema ve Televizyon Bölümünden bazı öğretim görevlilerinin işbirliği ile yapılmış olan bu filmin devamında yine benzer projelerde yer almaya devam etmiştir. 2005 yılına geldiğimizde ise çok sevdiği müziğini “Aysun Timurcan ve Grup Ada” olarak  çeşitli etkinlerde devam ettirmiştir. Dokuz Eylül Üniversitesi Desem Salonunda,  Ege Üniversitesi’nde, Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda konserler verir. 2006 yılına geldiğimizde ise Konak Belediyesi tarafından düzenlenen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Etkinliğinde Esin Afşar ile birlikte çok özel bir dinleti gerçekleştirir.

Geleceğin potansiyel sanatçıları çocuklardır şiarıyla çeşitli kurum ve okullarda, yarının sanatçılarına Küğ (müzik eşliğinde okunan şiir), müzik ve resim başta olmak üzere Drama, Tiyatro, El Sanatları ve Folklör gibi her biri çok değerli olan güzel sanatlar dallarında eğitmenlik yapar. Küçük Yaş gruplarına yönelik branş eğitmenliği yapan sanatçı 2004 yılında İzmir Rehberler  Odası (İZRO) tarafından hazırlanan Çocuk ve Müze isimli projede drama çerçevesinde oyun kurucu olarak yer alır. 2005 ve 2006 yılında ise dört anaokulundaki beş ve altı yaşındaki çocukları birleştirerek  “Bergama- Allianoi Kazı Alanı” ile ilgili tarihe yönelik müzik ve metin destekli ortak bir drama çalışmasına imza atar. Sevgili Aysun Timurcan ayrıca İzmir Karşıyaka Polifonik Cocuk Korosu ve İzmir Radyosu TRT Çocuk korosu ile çocuk repertuarı üzerine de çalışmalar yapmıştır.

Evet çocuk yaştan beri içinde bulunduğu sanat yaşamına çok şey sığdırır Aysun Timurcan; 80’li yılların en sıkıntılı zamanlarında henüz 19 yaşındayken Grup Yorum, Umuda Ezgi, Ezginin Günlüğü, Yeni Türkü gibi isimlerin ilk albümlerini yayınladığı, bir diğer tarafta Egzotik Band, Devil, Whisky, Hardal, Bulutsuzluk Özlemi gibi Hard Rock ve Heavy Metal gruplarının çıkış yaptığı günlerde, tamamı kendi bestelerinden oluşan ilk albümü Ayrılık’ı çıkarır. Bugün bu albüm dinleyicileri tarafından kült bir albüm olarak anılmakta ve maalesef ki bulmak çok zor; bulsanız bile Türkiye Rock Tarihi’nde özel bir yere sahip olduğu için oldukça yüksek fiyata satılmakta. Eğer bu albüm elinizde varsa çok şanslısınız ve gerçekten değerini bilin.

Sevgili Aysun Timurcan bana göre gerçek bir sanatçı; gerek müzik alanında folk rock tarzında yaptığı albümleri, gerekse resim ve tiyatro çalışmaları, gerekse yarınlara yetiştirdiği onlarca genç sanatçı adayları için, hepimiz adına kendisine sonsuz teşekkür ediyorum. Cem Karaca’nın çok sevdiğim bir cümlesi var. Bunu farklı bir şarkıcı için kullanmıştı ve ilk duyduğumdan beri çok hoşuma gider, işte şimdi bu cümleyi ben de şu şekilde kullanacağım:  “Aysun Timurcan gibi çok değerli sanatçılarımız saksıda yetişmiyor.”

O yüzden değerini bilelim.

Aysun Timurcan Albümleri

Ayrılık (1987) Ada Müzik

Bir Kadın Var Anadolu’da (1993) Kalan Müzik

Grup Dost Yürek /Aze (1999) Klip Müzik

Köprüler /Çeşitli Sanatçılar ile birlikte (1999) Ada Müzik                                                                                                

Sanatçının Ereğli’deki Grup Arkadaşları ise Pelin Dinçer ve Canan Aytekin’dir

ADA MÜZİK ‘e Çağrı 

Sevgili Aysun Timurcan’ın ilk albümü Ayrılık ciddi anlamda arşivlenmesi gereken bir başyapıt, sanatçımız size ulaşmak istiyor… Lütfen kendisine ulaşın, çünkü yıllarını sanata adamış çok değerli sanatçımızın albümünü birçok müziksever arşivlemek istiyor. Bu konudaki çağrımızı duyacağınızı düşünüyoruz.

Teşekkkürler, Sevgili Aysun Timurcan başta olmak Üzere sevgili Ahmet Yılmaz ve Gökhan Demirci (Müzik Dostları)…

Sonsuz teşekkürlerimle.

Not: Bu sene 35. sanat yılını kutlayan Aysun Timurcan halen Mavi Düşler grubuyla müzik çalışmalarına devam etmektedir… Grupta kendisine eşlik edenler ise Dilara Elagözlü (vokal), Nazlı Kayı, Şafak Sipahi, Muztafa Öztürk, keman eşliklerde ve flüt eşliklerde Dilşat Göktepe, Burak Şen Işık, çello eşliklerde değişimli olarak Bahadır Balcı ve Mert Güngördü, gitarda Boran Şenol…

DELİKASAP DERGİ SON SAYI ÖN SİPARİŞE ÇIKTI:

Paylaş

Önerilen Haberler

Bir yanıt yazın