Anadolu türküsü ile ecnebi jazz sevişince Arfana doğdu
Bir “Rocker” ya da “Caz hayranı”nın ne işi olur Anadolu’nun bozlak ezgileri ile?
Şöyle oluyor:
Piyanist Kaan Bıyıkoğlu ile solist İsmet Aydın el ele verdi; topraklarımıza kök salmış “Anadolu Folk” ruhu türkülerimiz ile “garb diyarı” türküleri diyebileceğimiz “siyahi” Jazz ruhu çiftleşti: Ortaya çıkan güzel çocuğun adı “Arfana”…
Neşet Ertaş, Aşık Veysel, Fikret Amirov gibi modern zaman ozanlarının eserlerinin de icra edildiği albümdeki tüm düzenlemeler Kaan Bıyıkoğlu tarafından yapılmış. İ.T.Ü M.I.A.M Stüdyolarında canlı olarak kaydedilen albümün yapımcılığını Nilüfer Saltık üstlendi.
Peki bu nitelikli çalışmanın hikâyesi nedir? Neden Arfana?
Türkiye’nin önde gelen caz piyanistlerinden Kaan Bıyıkoğlu ile Anadolu ve komşu coğrafyaların geleneksel icra stilleri üzerine çalışmaları olan vokalist İsmet Aydın, “Anadolu ve yakın coğrafya halk ezgilerini kişisel geçmişlerimizi katarak güncel tınılar ile icra etmek amacıyla buluştuk” diyorlar.
“Arfana” Anadolu’da yapılan müzikli toplantılar anlamında kullanılan eski ve geleneksel bir kelime. Yaptıkları müzik “bir araya gelip meşk etmek, paylaşılan kişisel birikimler üzerine düşünmek ve bunları yorumlamak” ile oluşturulduğu için, grup üyeleri bu kelimeyi kendilerine ad olarak seçmiş.
Arfana’nın bu ilk albümünde büyük üstatların yanı sıra modern caz ve klasik Türk müziği alanlarında özgün çalışmalar yapan saksafoncu Serhan Erkol, genç kuşağın dikkat çekici klasik kemençe icracılarından Elif Canfeza Gündüz, İstanbul’da yaşayan Amerikalı kontrbas ve elektrik bas virtüözü Matthew Hall ve hem caz hem de popüler müzikler alanlarında Türkiye’nin en çok aranan davulcularından Ekin Cengizkan yer almakta.
“Farklı seslere de kulaklarınızı açınız” diyoruz.