90’lı yıllar metalcilerinin tek suçu Türk doğmak mıydı? “Şeytanın oğlu” Y.O.C. fenomenine ne oldu?

90’lı yıllar metalini ve metal ortamını, 90’lı yıllarda TC topraklarında “metalci” olmayı, sadece o zaman zarfında bu coğrafyada “yaşayanlar” bilir.

Onlar;

Acının has evlatlarıdır.

Onlar; ite, kopuğa, faşiste, hıyara, dinciye ve yobaza “varoluşlarıyla” direnen özgürlük kahramanlarıdır.

İşte o öncü metal-gerillalarından birini, YOC fenomenini, kıymetli metal cengaveri Yalın Ongun Coşgun fenomenini sizlere tanıtmak istedik.

İlişikteki görsel ve hemen akabinde “Yalın şimdi ne yapıyor?”, sorularını herkese sorduran muhabbetler zinciri, facebook’taki ÇILGIN KOLEKSİYONCULAR GRUBU’nda “YOC’e ne oldu?” başlığı sonrasında Delikasap’ta da gündeme geldi.

Öncelikle şunu vurgulayalım.

YOC ile ne bir tanışıklığımız ne düşmanlığımız ne de bir hısım akraba ilişkimiz söz konusudur.

YOC, burada bir simgedir.

Konu, uygarlıktan az nasiplenmiş bir coğrafyada, sevgili dostumuz Murat Beşer’in deyişiyle “Yoldan Çıkmış Simalar”ın psiko-sosyal yolculuğu ile alakalıdır ve Yalın, “90’lı yıllar metalcisi” olarak genelde “hor görülen” bir kuşağa mensup bir yurttaşımızdır. Lâkin yiğidi öldürüp hakkını vermek bağlamında “bilim”in yoldaşlığına başvurmak yerinde olacaktır.

Bunun içindir ki biz, bu işi bir lakırdı malzemesi yapmaktan çok, (ki icabında onu da bol bol yapıyoruz zaten) işin sosyolojisi açısından da mevzuyu masaya yatırmak istedik. Binaenaleyh; kâinatın ilk “rock’n’roll sosyolojisi mecmuası” Delikasap olarak şu soruyu sormayı münasip bulduk:

“Acaba, 90’lı yıllar yerli metalcilerinin tek suçu Türk doğmak mıydı?”

Bu soru tuhaf kaçabilir.

O zaman, şu şarkıya bir kulak veriniz öncelikle:

Diyorlar ki “YOC artık müziğe küstü.”

Diyorlar ki “zaten kafayı çizdi”ydi.

Diyorlar ki “O bir loser”…

Biz ise şunu söylüyoruz:

“Elinizi vicdanınıza koyun. Yalın ve Yalın gibi özgün ruhlu insanlar, vasatlığın yüceltildiği Ortadoğu coğrafyası yerine, uygar bir ülkede yaşasaydı, acaba bu yazının yazılmasına sebep olan motivasyonumuz hangi yönde değişirdi?”

Sizleri, sözleri ve besteleri Yalın Ongun Coşkun’a ait lezzetli şarkı “Lost” ile selamlayarak, bol güneşli günler diliyor ve son olarak şunu söylemek istiyoruz:

“Acaba hakikaten medeni bir ülkede yaşasaydık, sizce bu yazının başlığı ne olurdu?”

 

Paylaş

Önerilen Haberler

2 Comments

  1. Yazı için teşekkür ederim..
    Bu fikir ve düşüncelere katılıyorum
    Güzel bir yazı olmuş
    80 ‘ler 90’lar 2000’ler
    Kafa aynı kafa
    Değişen bir şey yok!
    Yalın
    ( Ongun Coşgun )

  2. Ötekilestirme;oldum olası toplumun cahil vasiflarindan biri;bunu hep yaşadım ve halen yaşıyorum,yaşıyoruz.. Yaşadığım topluma mesafeli ve artık Vicdanen uzağındayım;müziği geçtim son yıllarda akle hayale gelmeyecek sosyal durumlar yaşadım ve can mal güvenliğini de geçtim birebir itibarsizlastirilma yaşadım bunları af etmem söz konusu olamaz.Şu anda gün itibariyle müzik yapmıyorum ve bu yazıya her kelimesine katılıyorum.aklın yolu bir demek ki Siyasal ve devleti kesinlikle hatalı bulmuyorum,genel düşünceler aksine millet ve insanlık sorumludur Mankind=dishonesty bu arada diğer millet ve insanların da çok farkı yok.. ancak medeni ülke farkı şu
    yol boş kırmızı ışıkta bekliyorlar biz asla beklemeyiz
    yollarimiza taş koyanlar looser;benim vicdanim da toplum looser !
    Tekrar yazı için teşekkür ederim. .Bu yazıdan bir arkadaşım vasıtasıyla haberdar oldum
    YALIN ONGUN COSGUN

Bir yanıt yazın