Rant ve açgözlülüğe prim vermeyelim; doğa sporları potansiyeli sınırsız Dedegöl’e sahip çıkalım
Türkiye’nin en önemli doğa sporları festivallerinden birisi çok yakında Dedegöl Dağları Kuzukulağı Yaylası’nda düzenlenecek. Aynı zamanda, ne yazık ki maden aramak için ön ruhsat da verilen bu bölgenin rantiyeye kurban gitmesi tehlikesi ile karşı karşıya kaldığımız da muhakkak. Neyse ki Dedegöl’ün halk ve doğal çevre yararına en verimli nasıl kullanılabileceğine dair kafa yoranlar da mevcut. Delikasap olarak sözü onlara bırakıyoruz:
“Doğa sporları potansiyeli sınırsız olan bu bölgenin tanıtımı ve korunması amacı ile bir festival düzenlemekteyiz.
Festival boyunca kaya tırmanışı, doğa yürüyüşü, ipte yürüme (slack line), yüksekte ipte yürüme (high line), yoga, doğa yürüyüşü, dağ bisikleti, dağ koşusu; kuş, kelebek ve bitki gözlemi gibi aktiviteler yapılacak. Alanında uzman kişilerin bilgilendirmeler de yapacağı bu aktivitelere katılım ücretsiz olacaktır. İlgi çekici görselliğe sahip yöre ve spor faaliyetlerini kaydedip bu bölgenin tanıtımı ve korunmasında bize yardımcı olmanızı isteriz. Isparta Valiliği, Isparta Belediyesi, Eğirdir Kaymakamlığı, Eğirdir Belediyesi, Aksu Kaymakamlığı, Aksu Belediyesi’nin ve Gençlik Spor İl Müdürlüğü’nün destek verdiği faaliyete katılımınızı rica ederiz.”
Facebook iletişim ve bilgi:
Dedegöl’ü tanıyalım:
Türkiye’nin en önemli uzun duvar tırmanış rotalarının bulunduğu ve dünya çapında tanınan Dedegöl Dağları ile Kuzukulağı Yaylası tırmanış bölgesine maden arama ruhsatı verildi. Bu bölge Isparta ili, Aksu ilçesi, Eldere köyü sınırları içerisinde bulunmaktadır.
2000’li yılların başında kaya tırmanış rotaların açılması ile tanınan bölge, Türkiye’nin en çok bilinen doğa sporları merkezlerinden biridir. Bölgenin sahip olduğu kaya tırmanış ve doğa sporları potansiyeli sınırsızdır. Uzunlukları 20 ila 600 metre arasında değişen yüzlerce tırmanış rotası yerli ve yabancı rota açıcılar tarafından uluslararası standartlarda meydana getirilmiş ve rota sayısı her geçen yıl artırılmaktadır. Yerli ve yabancı ekiplerin ortaklaşa yürüttüğü çalışmalar neticesinde Türkiye’nin en derin 4. mağarası Kuyukule, bölgede ortaya çıkarılmıştır. Bu mağara, üniversite kulüpleri ve Mağara Araştırma Derneği tarafından tescillenmiştir.
Dedegöl Dağları, doğa sporları için son derece uygun alanlardır. Bahsi geçen Kuzukulağı Yaylası ve civarına yıl içinde dört mevsim boyunca binlerce doğa sporcusu kaya tırmanışı, uzun duvar tırmanışı, sportif kaya tırmanışı, dağcılık, tur kayağı, kampçılık, doğa yürüyüşü, bisiklet ve motocross için kullanmaktadır. Türkiye’nin ve dünyanın her yerinden gelen bu sporcular Isparta, Eğirdir, Aksu ve köylerine ekoturizm yolu ile katma değer sağlamaktadır. Bu sporculardn biri olan dünyanın en ünlü ve önemli tırmanıcılarından Michel Piola bölgeyle ilgili duygularını şöyle ifade etmektedir: “Bir tırmanıcı, uzun duvar rota açma uzmanı ve bu konuda 15 kitabın yazarıyım. Dedegöl kayalıkları, Kuzukulağı Yaylası Eldere Köyü uluslararası öneme sahip bir bölgedir. Dünyada bu tarz tırmanışlar için 5 önemli bölge vardır. Fransa’da Verdon, Fas’da Taghia ve Todra, Meksika’da El Potrero Chico, bir diğeri de Dedegöl’dür.”
Kültür Turizm Bakanlığı ve Isparta Valiliğinin himayesinde yürütülen projelerle St. Paul yolu, Kapıkaya ve Yazılı Kanyon tırmanış bölgeleri, Davraz Dağı Kayak Tesisleri sayesinde yöre yerli ve yabancı ziyaretçiler tarafından kullanılmaktadır. Bölge Türkiye turizminin lokomotifi olan Güney sahillerine ve her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turistin akın ettiği Antalya Havalimanı’na çok yakın bir mesafede bulunmaktadır. Her yıl sadece kaya tırmanışı için çok sayıda yerli ve yabancı sporcu bölgeyi ziyaret ederken, dünya çapında markaların sponsor olduğu uluslararası şenliklerin Türkiye ayağı yine bu bölgede yapılarak, turizmin gelişmesine ön ayak olunması düşünülmektedir. Hali hazırda Isparta Valiliği bu yönde çalışmalar yapmış, Kapıkaya ve Yazılı Kanyon bölgelerindeki faaliyetlere destek vermiş, profesyonel ekiplerin açtığı rotaları envantere geçirmiştir. Isparta Valiliğinin gerçekleştirdiği “Kayadaki Eller Projesi” ile Isparta ili, ülkemizdeki kaya tırmanışına gönül vermiş gençlerin yanı sıra yabancı tırmanıcılar için de cazibe merkezi haline gelmiştir.