Türkiye Punk Haritası 2- 2000’ler

Bir önceki yazımızda Türkiye’de Punk kültürünün 90’lı yıllarını tartışmış, elimizden geldiğince 90’lardaki Punk müzik gruplarına yer vermeye çalışmıştık. Şimdi Türkiye Punk Haritası yazımızın ikinci kısmıyla yani 2000’ler ile sizinle beraberiz.

2000’ler

Aslında Türkçe Punk’ın yükseldiği ve üretiminin arttığı dönemlerdi. Alternatif sahneler ve festivaller en azından o dönemde tekelleşmemişti. 2000’leri 90’lardan ayıran en önemli özelikle kavgaların son bulmasıydı ya da 90’lar kadar baskın hareket edilmiyordu. Punkçılar ve metalciler en azından barlarda kendilerine girmiyorlardı. Kendin-yap kültürünün en yoğun yaşandığı, müziğe ve kültüre ulaşmanın 90’lara göre kolay olması da kültürün yaygınlaşmasına, büyümesine ve kök salmasına yaramıştır. Ülkenin dört bir yanınında mikro özgürlük alanları ile konserler, festivaller, fanzin buluşmaları gerçekleştirilmiştir.

Cemiyette Pişiyorum: 2000 yılında Beyoğlu’nda kurulan güzide grubumuz Beyoğlu’nun sahaf kültürü ile kendisini harmanlamıştır. Şarkılarına bir bütün olarak bakıp anlamak gereklidir. Çünkü parçaları tek başına dinleyenler için bir şey ifade etmeyebilir. Punk’ın içinin boşaltılmasını, sadece bir eğlence aracı olarak görülmesini asla kabul etmezler. Tolgacan Saygılı, Ali Özdemir ve Ali Trak tarafından kuruldu. Tüm duygu ve durumlarımızı anlatabilecek birer parçaları olan güzide grubumuzu ailecek seviyoruz. Ahlaksızların şahane grubu. Konserlerinde “hayvanlı porno” diye bağırmalarını çok seviyoruz. Et Rengi Tuzak, Hayvanat Bahçesi çıkardıkları albümlerdendir.

Kilink: Türkçe Punk’ın en fiyakalı sözlerini yazmış grupların başında gelmektedirler. 2003 yılından beri kendi deyimlerine göre “kafalarına göre” müzik yapmaktadırlar. Mertcan Mertbilek, Anıl Atik Patrikovski ve Tarık Töre ile günümüzde yollarına Palmiyeler olarak devam etmektedirler. 2003-2007 arası 4 kayıt yaptılar. Sonrasında ise derin bir sessizliğe büründüler fakat serseriler, hâlâ polise pandik atmaya devam ediyorlar.

Düz Mantık: 2004 sonlarında Ozan İşleticiler, Bilge Sağlam, Batu Divrik tarafından İzmir Buca’da kuruldular. İlk demosu “Tabi Senin Baban Zengin”i çıkardılar. 6 parçalık bu demo, eğlenceli sözleri ile dinleyicileri çoşturan tavuklu pilav günlerimizin vazgeçilmez grubudur. Sonunda Spotify’a da gelmişler, mutluyuz.

The Ayılar: 2004 yılında “Street Punk”, “oi” tarzında müzik yapan The Ayılar; Murat Yılmaz, Alican Şalt, Metecan Mete ve Cihan Dündür tarafından kurulmuştur ve hâlâ müzik yapmaya devam ediyorlar. Türkçe sözlü müzikten vazgeçmeyen The Ayılar, şarkı sözlerinde faşizme, ezberci sisteme ve sokaklara değinmişlerdir. Athena’nın çiğ etle beslenmiş kafa yaran versiyonları gibidir. Bira ve Sokaklar, Keller Her Götü Eller parçaları ile tanınırlar. Şimdi tekrar bağırıyoruz: “Skinheadler her zaman antifaşist olmalıdır!”

Poster-İti: 2003 Taksim’de dünyaya geldiler. Hardcore Punk türünde eserler verdiler. Ersin, Burak, Alican ve Onur ile grup son halini aldı. Din, milliyetçilik ve kapitalizm üzerine şarkılar yazdılar. Türkçe Punk sahnelerinin en önemli gruplarından biridir. Sarı Çizgiyi Geçmeyiniz, Protest to be Murdered, Welcome to the Turkish, Slavery Nightmare EP çıkardıkları albümlerindendir.

Ofisboyz: İstanbul 2003 yılında kurulan grubumuz “Oi”, Hardcore Punk türünde eserler vermektedirler. Zaten gaz olan bestelerini sahnede daha yamyam icra etmektedirler. Fanatik Beşiktaşlı olan grubumuz “overdose”u uyuşturucudan değil de Beşiktaş’tan alıyorlar. Gezi  Direnişi’nin “Sık Bakalım” parçasının Punk versiyonunu sahnelerde çaldılar. Düşman, Boğaz Gururu, Back to The Roots çıkan albümleridir. Hem Türkiye’de hem de yurtışında birçok konsere katılan grubumuz 2000’ler sonrası Türkçe Punk sahnelerinin en büyük gruplarındandır.

Haşere İlaçlama Servisi(H.İ.S): 2005 çıkışlı İstanbul’da kurulan “Ska Punk” grubudur. Mart Kedisi, Öptüm Yanağından, Sistem ve Keyfim Yerinde parçaları bağırarak söylenir.

Not Made In China: 2000 yılında kuruldu, “Anarkopunk” tadında müzik yapıp sözlerinde sert ve açık lirikler kullandılar. İlk demosu “Çıkışta Vukuat Var”, 2001 yılında yayınlandı. The Exploited ile İstanbul’da sahne paylaşmışlardır. Ekstra Bıyıkları  ile faşoları kızdıran, Korkak Sosis’le üniformalıları rencide eden güzide grubumuzdur.

Erotik Karate: 2002 yılında Erhan ve Eren Kabakçı kardeşler tarafından kuruldu. İnsanı şarkıları dinlerken güldüren ama içinde kalan söylemek istediklerimizi söyleyen ve bundan vazgeçmeyen mahalle abileri. Kim tutar sizi be Erotik Karate! Grubun üyeleri Erhan Kabakçı, Barış Akbay, Pınar Gürcan, Konsezgi Mithat Doğan’dır.

Fatstar: 2000 yılında Eskişehir’de kurulan “Emo Punk” grubudur. 5 demo ve 20’nin üstünde besteleri vardır.

Dengesiz Herifler: “Ska Punk” yapan grup, Ankara’nın en kendine has grubudur. Doğu Ürünay, Mustafa Yüksel, Eren Alpkan ve Emre Alptekin grup üyeleridir. 2003’te ilk demoları olan “Adam Ol”u kaydetmişlerdir. Grup 2011’de ilk stüdyo albümü olan Sıfır’ı çıkardı. Her Gün İçeceğim, beni var eden müziklerdendir. Üzülerek dağıldıklarını öğrenmiştim, nur içinde uyusunlar…

Drunk High Jinks: 2008, Antalya çıkışlı gruptur. Yaptıkları şarkılar ile Türkçe Punk’a farklı bir hava katmışlardır. Böyleydi ve Çöplük Günleri diye iki albümleri vardır.

Zibidiler: Ankara Punk grubudur. “Ahırda mı Büyüdün” ilk kaydettikleri demodur. Fakat daha ikinci demoyu çıkarmadan grup adını “Ömrüm Parklarda Geçti” olarak değiştirdi. Şimdi “25 Yaşında” parçası en sevdiğim parçalarındadır ve Türkçe Punk’ın en duygusal yaratımlarındandır.

Yancı: 2008’de Antalya’da kurulan punk rock grubudur. Minimal, Sıkıncama ve Dağıldım demosu olan grup, Yasin Tönge, Engin Kaya, Ufuk Bekdemir tarafından kuruldu. 2008’den bu yana hiçbir şey değişmedi: Kampüslerde hâlâ faşist var! Spotify’da bütün parçalarına yer veren grubun en iyi parçaları YGGG, Keçi Rengi ve Birim Zeka’dır.

Sona yaklaşırken aslında grup sayısının en yoğun olduğu dönemler 2000’ler. Hem üretimin hem de bu müzik için çaba göstermenin en yoğun olduğu dönem de bu benim açımdan. Alternatif müziğin sürekliliğini ve kulaklara alışmasını sağlamıştır 2000’ler. Daha birçok grup olsa da ulaşabildiklerim bunlardı. 2000’leri burada noktalarken gelecek hafta Türkiye Punk kültüründe 2010’ları didikleyerek devam edecek ve yazı dizimizi böylelikle sonlandırmış olacağız.

Haftaya: Türkiye Punk Haritası 2- (2010’lar)…

Paylaş

Önerilen Haberler

Bir yanıt yazın