Paradigm Shift “Hindistan’ın Progresif Rockçıları”

Rock’ın dünyada yanan çok büyük bir ateş olduğunu her cümlemizde belirtiyoruz. Bunu sadece müzik olarak görenler maalesef ki büyük bir yanılgı içindeler. Daha evvel birçok farklı ülkeden Rock ve Metal gruplarını sizlerle paylaşmıştık. Buna en iyi örnek kısa zaman önce yazdığımız Irak’lı Death/Thrash Metal grubu Dark Phantom diyebiliriz. Şimdi yine dünyada yanan Rock Ateşi için farklı bir ülkeye gidiyoruz. Bu kez geniş kültürüyle tüm dünyada kendine yer edinen ve sevgimizi kazanan Hindistan’a uzanıyoruz. Konumuz Hindistan’da Progresif Rock/Metal olurken içeriği Mumbai çıkışlı Paradigm Shift olacak. Hazır mısınız? O halde başlıyoruz.

 Folk Tınılar ve Sert Müzik

Sert Müziğin ülkelerin folk müzik tınılarıyla birleşmesine ezelden beri hastayız. Ülkemizden Moğollar, “Anadolu Pop” albümüyle bu topraklarda folk tınıları Rock’n’Roll ruhuyla buluşturan ilk grup, Lazca Rock’ı dünyaya armağan eden Zuğaşi Berepe ve Heavy Metal’e geleneksel enstrüman ve ruhu ekleyip ‘’Anatolia’’ gibi bir baş yapıtı yaratan Pentagram bu minvalde anacağımız en önemli isimler hiç şüphesiz. Dünyaya baktığımızda Orphaned Land, Salem, Myrath, Ensiferium, The Tea Party, Korpiklaani gibi nice başarılı isim sayabiliriz. Sert müzikte etnik tınların ilk uygulanması Beatles ile başlayıp ve Led Zeppelin ile tüm dünyaya yayılırken; Heavy Metal’i kendi folk tınıları ve enstrümanlarıyla besleyen bu grupların tüm dünyada gördüğü ilgi apaçık ortada. İşte şimdi bahsedeceğimiz grup Paradigm Shift ise Hindistan’ın etkili folk tınıları ve kendine has Progresif Rock/Metal soundu ile karşımıza çıkıyor. Eğer farklı ve etnik ruhlu sert müzik seviyorsanız, sizde de karşılığını fazlasıyla bulacak, bana gelince ise ben çoktandır hastasıyım.

Hindistan’dan Yükselen Ses ‘’Paradigm Shift”

Tarih 2008’i gösterdiği vakit Mumbai’de sert müzik seven gençler tarafından kurulur Paradigm Shift. Progresif Rock tarzında müzik yapmaktır hedefleri fakat bu müziğin kendilerine has birçok özelliği olacaktır. Bir kere şarkılar kendi dillerinde yani Hintçe olacaktır ve Hintli bir vokal üslubuyla söylenecektir. Bunun yanında müzikleri Hindistan’ın folk tınılarını ve Hindistan’a özel (Hindustani ve kamalı etkili) kemanlar ile bu müziği icra edeceklerdir. Bunun üzerine yoğun bir şekilde emek veren grup ilk albümleri olan ve benim de dinlediğim ilk günden beri hastası olduğum “Coalescence”ı 2012 yılında yayımlar. Albüm bir nevi kendi müzik tarzlarını tüm Hindistan’a yayma ve tanıtma niteliği taşır. Müzikseverler tarafından büyük bir ilgiyle karşılanan albümün ardından art arda konserler gelir. NH7, Weekender, Pune, Mood Indigo IIT Bombay, Saarang IIT Madras ve tüm büyük şehirlerde bulunan Rock Barlar ve çok sayıda üniversitede konserler gerçekleştirirler. Paradigm Shift gerçekten sevilmiş ve namları tüm dünyaya yayılmaya başlamıştır. Coalescence’ın başarısı İtalya’ya kadar uzanmıştır. İtalya’nın Roma kentinde düzenlenen Prog Ödüllerinde En İyi Yeni Grup olarak aday olmuşlardır. Ramachandran (vokal), Chinmay Agharkar (gitar), Nikhil Nandakumar (keman), Ariel Samson (bass gitar) ve Aamir İsmail Shaikkh (davul)‘dan  oluşan grup sağladıkları büyük başarı sonrası konserlere devam ederek Rock ruhunu Hint ruhuyla sunmaya devam etmiştir. Bu arada Vadodara’da bir üniversitede sahne alan grup, büyük hayranı oldukları Hint filmlerine yaptığı muazzam eserlerle tanınan A. R. Rahman’ın Roja isimli enstrümantal eserini yorumlamış, cover’ları Rahman tarafından da beğeniyle karşılanmıştır. Gelen bu olumlu yorum grubu çok mutlu etmiştir çünkü çaldıkları eser kendi alanında büyük ve önemli bir eserdir. Kendi geleneksel müziklerini Batı soundu’yla yorumlayan grubun ilk albümü çok sevilmiş ve iyi bir çıkış yakalamış, İtalya’da prestijli müzik ödüllerinde en iyi çıkış yapan grup olarak aday gösterilen ilk Hint grubu olarak tarihe geçmişlerdir. Albüm öyle bir albüm ki ne desem ne yazsam yetersiz kalıyor, inanın anlatılmaz dinlenir cinsten ve deneysellikte zirve yapmış bir eser, Tool etkileri yer yer hissedilse de grubun kendine has müzik anlayışı sizi derinden etkileyecek. Deedar, Sapna, Tere Liye ve hastası olduğum Dhuaan‘ı dinleyin ne demek istediğimi sizde çok iyi anlayacaksınız.

Heyecanla Beklenen Yeni Albüm ‘’SAMMUKH’’

İlk albümleri ile Coalescence hem beni hem de birçok metalseveri kendinden geçiren bu çılgın çocuklar, ikinci albümlerine özenle hazırlandılar ve uzun bir zaman bizleri beklettiler ama 2018 yılında gelen ikinci albümleri olan “Sammukh”u ilk dinlediğimde buna fazlasıyla değdiğini gördüm. Grup bu albümün bir konsept albüm olduğunu, kimliğinden ve ruhundan hiçbir ödün vermeksizin ilk albüm Coalescence’a bizleri götüren bir yolculuğa çıkardıklarını açıklıyordu. 10 şarkıdan oluşan albümde yine klas ve etkili eserler var. Hint Müziğinin, Rock ve Metal tınılarıyla ve üstüne Hintçe icra edildiği bu özgün müzik gerçekten beni derinden etkiliyordu. Hüzünlü, agresif, sert ve tavizsiz evet bu albüm için böyle bir tanım kullanabilirim. Bu muhteşem albümün Mumbai’de yapımcısı Vishal J Singh’tir. Albüme gelecek olursak ilk albüm gibi yine içinde her biri hit olan çok değerli şarkılarla dolu ve her dinlediğinizde grubun çok sıkı çalıştığını ve üzerine katarak yol aldığını derinden hissedersiniz. Kyun, Azaadi, Khoye The Hum, Vimukh ve Wajah beni benden alan şarkılar oldu. Grubun her iki albümüne de dijital platformlardan ulaşabilirsiniz. Sıkı bir Prog dinleyiciyiseniz, etnik tınılardan hoşlanıyorsanız ve özellikle Hint müziği sizi etkiliyorsa, sizleri de Hint Prog’unun bu güzel dostlarıyla tanışmaya davet ediyoruz. İnanın çok şey kazanırsınız. Onları heyecanla takibe devam ediyor, gelecek olan yeni albümlerini de bekliyoruz.

PARADIGM SHIFT:

Ramachandran (Vokal)

Chinmay Agharkar (Gitar)

A Desikan Gopalan (Gitar)

Ajay Jayanthi (Keman)

Ariel Samson (Bass Gitar)

Aamir İsmail Shaikh (Davul)

ALBÜMLER:

Coalescence (2012)

Sammukh (2018)

DeliKasap 19. Yıl 666+1. Koleksiyon Sayısı’na sipariş vermek için tıklayınız.

Paylaş

Önerilen Haberler

Bir yanıt yazın